Već 14 godina Hrvatska pošta organizira likovni natječaj za kreiranje marke u kojem sudjeluju osnovnoškolci iz svih krajeva Hrvatske. Tema likovnog rada za izradu dječje poštanske marke svake je godine nova i unaprijed zadana. Cilj natjecanja je približiti učenicima smisao i značenje koje ima poštanska marka, a učenik čiji je rad proglašen najboljim tako postaje autor likovnog predloška koji postaje motiv jedinstvenog proizvoda – dječje poštanske marke. Teme natječaja svake godine djecu potiču na kreativno likovno stvaralaštvo, ali ujedno pobuđuje i na promišljanje tema važnih za mladež i društvo.

Ovogodišnje tema natječaja za poštansku marku je u povodu UNICEF-ova 75. rođendana, “Za svako dijete – osmijeh“.

Učenici mogu sami odabrati jednu od crtačkih i grafičkih tehnika za stvaranje svoje marke. Zadatak je razmisliti što njima samima znači osmijeh u dječjem svijetu te da ga prikažu kako im njihova mašta nalaže. Najbolji rad će krasiti ovogodišnju marku Hrvatske pošte.

Hrvatska pošta se pobrinula i za to da dječji trud i rad ne prođu bez nagrada, a autor najboljeg crteža bit će nagrađen računalom i pisačem. Učitelj likovne kulture ili učitelj razredne nastave čiji je učenik autor pobjedničkog rada bit će nagrađen zbirkom poštanskih maraka iz 2020. godine, a autori 30 najuspješnijih radova dobit će poklon-paket Hrvatske pošte: ruksak Marko Markica.

U natječaju mogu sudjelovati svi učenici osnovnih škola sa sjedištem u Republici Hrvatskoj koji u skladu s propisima na snazi imaju status redovitog učenika. Učitelji likovne kulture i razredne nastave odabiru 10 najboljih radova na razini škole i šalju ih Hrvatskoj pošti zaključno s 20. svibnja 2021. godine. Detaljne uvjete natječaja pročitajte internetskim stranicama Hrvatske pošte.

Stoga, dragi naši najmlađi sugrađani, pripremite kistove, naoštrite bojice i dajte mašti na volju!

Izvor: posta.hr
Foto: posta.hr