Došla su neka čudna i drugačija vremena. Radimo od kuće, kupujemo od kuće, ne družimo se više. Valjda će to uskoro biti iza nas. Kako bismo unijeli malo svjetlosti i boje u ove tmurne dane šaljemo vam sljedeće ideje.

Naime, ovo su zadnji radovi učenika s teškoćama u zanimanju cvjećar prije nego što je započeta nastava na daljinu. U skromnoj učionici Strukovne škole Sisak nastaju vrlo kreativni i korisni uradci. Učenici su izradili nekoliko cvjetnih kutija koje su željeli dodatno ukrasiti uskrsnim motivima i izložiti u školskom izložbenom ormariću.
Ovakve i slične radove uglavnom izrađuju u zimskim ili pak kišnim i hladnim danima kada se ne mogu brinuti o biljkama koje redovito sade u školskom dvorištu u žardinjerama.

Od hamer papira i ljepenke izrezali su dno cvjetne kutije. Prema veličini dna izmjerili su gornji dio kutije i vrućim silikonskim ljepilom spojili krajeve. Kada su dobili željeni izgled kutije napunili su unutrašnjost cvjećarskom spužvom za suhe aranžmane. Ako nema cvjećarske spužve poslužit će i stiropor. Za slaganje aranžmana koristili su umjetno cvijeće. Takve cvjetne kutije su trajne i mogu višestruko poslužiti, ovisno o prigodi ili blagdanu. Vanjski dio kutije ukrašavali su ukrasnim kamenčićima i trakama. Slažući aranžmane pazili su na usklađenost boja kutijice, cvijeća i ukrasnih trakica. Za lijepljenje kutije može poslužiti i univerzalno ljepilo koje svatko ima u svom kućanstvu.

Ovo je samo prijedlog kako se malo opustiti i odagnati misli, a ujedno napraviti nešto lijepo i korisno. Ako nam nedostaje umjetno cvijeće a imamo svježe rezano, onda aranžman mora imati vlagu. U tom slučaju koristimo cvjećarsku spužvu za svježe aranžmane koju je prethodno potrebno uroniti u vodu. Kako bismo zaštitili kutiju od vlage, spužvu stavljamo u najlonsku vrećicu ili povežemo u celofan. Spustimo u unutrašnjost kutije tako da odozgo ostane jedan dio nezatvoren, kako bismo mogli ubadati svježe cvijeće. Ovisno o tome koliko smo kreativni takvi će biti i učinci.

Pokušajte napraviti po jednu cvjetnu kutiju za nadolazeće blagdane. Voljeli bismo da nam ostavite fotografije u svom komentaru. Želimo da ovaj Uskrs bude poticaj za svakoga od nas. Rađanje novog boljeg i sretnijeg sutra.

Izvor: Sanjica Ladešić