Pravilna košnja je jedan od najbitnijih čimbenika zdravog travnjaka. Ako uopće ne kosite okućnica bi vam izgledala kao stepa, a ne travnjak. Ali sama košnja nije ono što čini travnjak lijepim.  Visina košnje i učestalost određuju koliko atraktivno vaš travnjak izgleda. Jer ipak, košnja je stresna za travke – listovi tj. krune stvaraju hranu za korijen  .

Visina je vrlo bitna

Pravilo jedne trećine znači da za bujan travnjak ne kosite više od jedne trećine travke u jednoj košnji.  Ako trava previše naraste stavite kosilicu na najveću visinu i kosite.  Ako su isječci trave previsoki i teški, čak i na toj visini, skupite ih u košaru ili pograbljajte sa grabljama. Nakon toga stavite kosilicu na normalnu visinu i pokosite nekoliko dana nakon prve košnje  .

Košnja rubnika je završni dio košnje. Koristite trimer da bi dobili zaokružen lijep travnjak. A ako ste ipak tip osobe kojoj je košnja noćna mora, onda zasigurno budete sve pokosilli trimerom na najnižu moguću razinu.

Organski materijal

Ne bacajte pokošene isječke trave. Isječci su vrijedni organski materijal pun dušika i drugih hranjiva. Dok god kosite dovoljno često da ne ne kosite više od jedne trećine travke najbolja opcija je malčiranje to jest ostavljanje trave. Isječci se brzo raspadaju i smanjuju potrebu za gnojivom .

Uvijek budite na oprezu

Koliko god se možda jednostavnim košnja činila, svake godine se na stotine ljudi ozlijedi kod košnje. Motorne kosilice mogu biti opasne čak i kod pravilnog korištenja. Slijedite ove savjete da izbjegnete ozljede .

  • Pročitajte upute i upoznajte se sa strojem.  Zategnite vijke i matice. Ne vucite samohodnu kosilicu
  • Pogledajte travnjak prije košnje i pravilno se obucite. Pokupite sve kamenčiće.  Teške cipele i duge hlače pružaju najbolju zaštitu od letećih komadića.
  • Obavljanje radova u dvorištu može biti glasno.  Kosilice, trimeri, puhači i pile su glasni. Koristite slušalice ili čepiće  .
  • Pazite kod dolijevanja goriva. Zaustavite kosilicu i pustite da se motor ohladi desetak minuta prije punjenja. Obrišite proliveni benzin sa krpom i sigurno spremite
  • Budite oprezni na brdima. Velika brda su opasna jer se kosilica može prevrnuti i oteti kontroli .

Foto: Pixabay