Nasmiješi se – makar silom Razvuci usne u osmijeh čak i ako ti nije do toga. Pomicanjem mišića koji reguliraju osmijeh poslat ćeš u mozak signale da si sretna i aktivirati centar za ugodu. Smiješi se i dok razgovaraš s ljudima. Možda ćeš se isprva morati natjerati, ali to će te učiniti pristupačnijom. Prvi korak prema sreći je da naučiš željeti.

Posegni za humorom – Smijanje podiže raspoloženje još bolje od osmijeha pa se opskrbi s humorističnim knjigama, serijama i filmovima. Potraži urnebesne video uratke Ali G-a i epizode serija Alo Alo, Seinfeld ili Mućke. 4 tajne sretnih ljudi

Pokreni se – Studije su pokazale da vježbanje utječe na blagu depresiju poput antidepresiva. Vježbanje potiče otpuštanje hormona dopamina, endorfina i noradrenalina zaslužnih za duševno blagostanje. Već ti i žustra 20-minutna šetnja može podići raspoloženje i samopouzdanje te smanjiti stres i tjeskobu. 10 tehnika za bolje raspoloženje.

Jedi tamnu čokoladu – Samo nekoliko kockica tamne čokolade s više od 70 posto kakaa mogu ti sniziti hormon stresa kortizol i podići hormone ugode endorfine i feniletilamin u krvotoku. Pij topli ili ledeni zeleni čaj jer sadrži teanine, koji imaju umirujući učinak na cijeli organizam. Pročitaj što nutricionisti kažu o tamnoj čokoladi.

Organiziraj zajednički ručak – Nazovi prijatelje, kolege ili članove obitelji. Isplanirajte druženje uz ručak ili večeru u novom restoranu u koji nisi stigla otići. Planiranje nečeg čemu se veseliš može ti samo podići raspoloženje. Pročitaj koje navike imaju sretne i uspješne osobe.

Dijeli komplimente – Sitne ljubaznosti kao što su pohvale i komplimenti razvedruju i davatelja i primatelja. Zato reci nešto lijepo ljudima s kojima razgovaraš. Nose li zgodnu majicu ili ogrlicu? Izgledaju li kao da su se pomladili? Jesu li postigli kakav uspjeh? Odaj im priznanje na tome. Pročitaj kako možeš naučiti davati i primati komplimente.

Izbjegavaj negativne ljude – Negativnost je zarazna. Dvoje potištenih ljudi vjerojatno će jedno drugo dodatno deprimirati. Poklanjaj pažnju depresivnima ili tjeskobnima onda kad se ti osjećaš stabilno i dobro, no ako ti raspoloženje nije na visokom nivou okruži se s veseljacima. Oni mogu prenijeti neke od svojih pozitivnih emocija na tebe. Ljubomora može imate razorne učinke.

Čini dobra djela – Pružanje pomoći, volontiranje i općenito činjenje dobrih djela bez naknade povećava osjećaj vlastite vrijednosti i duševnog blagostanja. Za prvu ruku dovoljno je da napraviš uslugu ukućaninu ili susjedu. Doznaj zašto dobrota nikad ne izlazi iz mode.

Izvor: F. I.
Foto: pixabay