Ponekad dajemo darove jer znamo da će ih primatelji voljeti i cijeniti. Dobro smo razmotrili njihov ukus i interese i odabrali baš pravi predmet za umotavanje u taj prekrasan papir. Ponekad darujemo iz obveze, biramo predmete iz registra koji su predodređeni za korištenje, ako ne i voljene, ili šaljemo cvijeće jer, eto, cvijeće usrećuje ljude. A drugi put pretražujemo muzejske suvenirnice tražeći suvenire koje naši najmiliji vjerojatno neće cijeniti duže od par minuta. Taj prolazni trenutak često je vrijedan 1oo-injak kuna i prtljažnika. Darivanje je jezik ljubavi i jezik koji svatko može naučiti govoriti.

Imajući na umu tu stvarnost, evo neiscrpnog popisa mogućih prigoda darivanja i kako im pristupiti:
Rođendanske proslave

Za odrasle, počnite s telefonskim pozivom, karticom, e-poštom ili tekstualnom porukom. Većina ljudi, čak i ako “mrze rođendane”, žele se osjećati potvrđeno u svojoj osobnosti, a ovo je dan koji je idealan za to. Zatim razmislite o svom odnosu. Je li to netko s kim ste jako bliski, netko čiji su vam ukusi i želje poznati? Je li to osoba s kojom pokušavate povećati svoju intimnost? Ako je odgovor na bilo koje od tih pitanja potvrdan, vjerojatno time želite nešto dobiti. Dar ne mora odgovarati točnoj veličini (veličina, cijena, itd.) bilo čega što su vam dali u prošlosti. Poanta je uzvratiti njihovu ljubav i velikodušnost, te otvoriti vrata za buduće iskazivanje naklonosti. (Za djecu, osim ako nije drugačije navedeno, mali dar je u osnovi potreban na zabavi.)

Vjerski praznici

Postoji razlog zašto zamišljamo užarene dnevne sobe ispunjene zamotanim darovima kada pomislimo na zimsko blagdansko vrijeme: ljudi daju puno (ponekad i više nego što mogu priuštiti) na kraju svake godine. Ako niste sigurni jeste li s nekim u takvim uvjetima, započnite razgovor o tome. Nema ništa loše u tome da pitate: “Razmjenjujemo li darove ove godine?” a to bi vam kasnije moglo uštedjeti mnogo stresa.

Nove životne faze

Studiranje, selidbe, rođenja, smrti: mnoge od njih mogu se označiti karticama, ali ako se možete sjetiti nečega što odražava ili podržava tranziciju kroz koju primatelj prolazi, podijelite to. Još bolje je kada je to nešto što možda ne uzmu u obzir dok se nose sa stresom promjene: razmislite o otiraču za novog vlasnika kuće ili toploj hrani za ožalošćenog prijatelja.

Svečane prilike

U slučajevima kada ste posebno bliski s dobitnikom(ima), vaš dar može premašiti iznos koji si možete stvarno priuštiti. Također se možda neće tako lako kvantificirati. Ako vam je proračun mali, možete ponuditi i razmjenu stručnosti za velike prilike; ako ste, na primjer, fotograf, vaš poklon paru koji će se uskoro vjenčati mogao bi biti pro-bono paket fotografija.

Bez prilike

Nasumični činovi ljubaznosti mogu biti najuzbudljiviji: ostaviti nešto zamišljeno na stolu kolege, poslati knjigu prijatelju na daljinu, pojaviti se s cvijećem bez ikakvog razloga osim da je lijepo i da želiš tu ljepotu podijeliti s nekim drugim. Posljedična reakcija na ovakve geste gotovo je uvijek veći dar od truda uloženog u njih.