Koliko puta ste za odmor izabrali neku destinaciju na moru i tamo susretali brojne sisačke registracije i poznata lica? Jeste li kad razmišljali koja su to mjesta gdje obitava najveći broj naših sugrađana tijekom ljeta?

I ako su gotovo sva mjesta na moru dobra za odmor, ipak dobar dio Siščana kupio je apartmane ili vikendice u mjestima oko Zadarske županije. Poznata su tako “odredišta Siščana” Vir, Nin, Zadar, Murter, potom Pirovac, Šibenik…

Danas se nekretnine na moru pretežito prodaju putem agencija za promet nekretnina, koje pri tom svoje usluge dobro i naplate. Nekada je to bilo puno povoljnije i odvijalo se usmenom predajom, a cijene nekretnina bile su daleko ispod sadašnjih minimalnih 1000 € po m2.

Jedna naša čitateljica opisala nam je kako je njezina obitelj postala jedna od sisačkih obitelji koja je svoj apartman kupila na Viru, mjesto koje se često ljeti zna nazivati “drugim domom Siščana i Sunjana:”

“Moja sestra i ja bile smo male sredinom 90-ih i nikad nismo bile na moru. Otac i djed bili su u ratu, mi smo uz majku i baku o moru slušale iz priča i knjiga. Jednog dana sestra je došla mami i pitala može li joj pokazati kako izgleda hrvatsko more?

Mama je to rekla baki i djedu i već idući vikend, djed je iznajmio kombi i svi smo obiteljski krenuli na dugu vožnju duž Jadranske obale.

 

Išli smo tata, mama, ja,baka, djed, teta, tetak i bratić koji je tad imao godinu dana od sjevernog do južnog Jadrana i tako svaki vikend.

Kad smo vidjeli da financijski to nikako nije isplativo i izrazito iscrpljujuće, od tad je jedan dan vikenda bio rezerviran za obilazak kuća koje su bile na prodaju.

U to vrijeme, za puno manje novaca mogli ste kupiti apartman ili vikendicu 1. ili 2. red od mora. Budući su susjedi godinama ljetovali na Viru, a u konačnici i kupili zemljište i izgradili kuću, odlučili smo njegovati i dalje dobrosusjedske odnose pa i mi kupiti apartman blizu njih.

I tako već dvadesetak godina svi skupa od kuće idemo na more 🙂 doduše sestra baš i ne, u međuvremenu je zaključila kako joj se more ne sviđa 😁😁😁⛵🚣‍♂️🏖.”

Da je više dana godišnjeg, odmor na moru trajao bi i duže. Ovako je za duži period rezerviran većinom za umirovljenike i unuke. U jesen se s početkom škole i navedena mjesta na moru opustoše, a Sisak i okolica “ožive”.

 

Foto:Turističke zajednice gradova i općina; pixabay.com