Prema studiji belgijskih znanstvenika, trkači i biciklisti ispuštaju mlaz sitnih kapljica u okoliš – i tako potencijalno mogu prenijeti virus. U ovom bi slučaju uobičajena sigurnosna udaljenost od dva metra mogla bi biti premala.

Najmanje 2 metara odstojanja prilikom kupovine ili hodanja, je preporuka stručnjaka za „socijalnu distancu“ u vrijeme pandemije za zaštitu od virusa. Istraživači predvođeni Bertom Blockenom s Tehničkog sveučilišta u Eindhovenu sada su ispitali u kojoj se mjeri to odnosi i na aktivnosti na otvorenom – rezultat: Kapljice koje sadrže potencijalni virus iz dišnih putova širile su se dalje nego što se očekivalo.

Preporučena udaljenost: 10 metara pri trčanju ili vožnji biciklom

“Kad trkači i biciklisti izdahnu, kašlju ili kihnu, kapljice se zbog protoka zraka premještaju iza tijela puno dalje od dva metra”, rekao je autor studije Blocken. Svatko tko se nalazi u putanji iza osobe, kao što je uobičajeno kod vožnje biciklom, kreće se kroz “kapljice oblaka”.

Foto: Welt.de

Prema simulacijama belgijskih istraživača, mogući rizik od onečišćenja dolazi prvenstveno od najvećih kapljica (crvene boje na slici ispod), ali one također padaju na tlo brže od manjih. Blocken i njegovo osoblje preporučuju sigurnosnu udaljenost od četiri do pet metara pri hodanju, deset metara pri trčanju ili vožnji biciklomi dvadeset kada se bave sportskim biciklizmom.

Foto: Welt.de

Studija ne može odgovoriti na to je li protok čestica iz respiratornog trakta zarazan. Trenutno to nije dokazano. Provjera od strane kolega stručnjaka, nije prošao pregled, pa je samo pokazatelj mogućih putova zaraze.

Autori su to istaknuli u studiji. Da bi se procijenio rizik od infekcije, sada su potrebna virološka ispitivanja. U trenutnoj situaciji, pomislili bismo da je neetično zadržati rezultate dok se ne završi stručni pregled.