“Zahvalnost može preobraziti svaku situaciju u kojoj se nalazimo.”

Preobraziti se!! To svakako zahtijeva napor i osobnu želju za promjenom.

U svakodnevnom životu često mijenjamo lica. Možda ne zvuči lijepo, ali uglavnom je tako. No, to nije preobraženje……to je tek nužna gluma po kojoj se želimo uklopili u današnji svijet.

Poželiš se mijenjati…no ne ide tek tako. A onda ti Bog svojom providnošću pošalje situaciju kroz koju te mijenja, preobražava. Nije to lagana i lijepa situacija, takva te uobražava, a ne preobražava. Obično je to za svakog pojedinca teška situacija, možda bolest, gubitak drage osobe, posla …… uglavnom nešto što postaje životni križ.

Bog te jednostavno istrgne iz gužve svakodnevice i pošalje u svoju osamu, na goru preobraženja „. Tamo ti daje vrijeme za molitvu, promišljanje o tome kako živiš i što radiš, za spoznavanje vlastitih postupka, svog odnosa prema Bogu, ljudima…. U toj osami imaš svo potrebno vrijeme da dobro upoznaš sebe. Tamo ti se otvaraju neke druge oči i drugi vidici.  Možda nije lako razumjeti ove riječi, ali „ govorim iz prve ruke „. Svatko tko je bio u toj „ osami „ razumije. U takvim situacijama molitva prestaje biti tek puko izgovaranje nekih riječi ili nabrajanje zaziva. Počinješ razgovarati s Bogom. Bog i ti sami u vremenu i prostoru rezerviranom za vas. Nije lako priznati svoje pogreške, razumjeti situacije koje su se događale, spoznati križeve koje nosiš. Brzo uviđaš kako su toliki trenutci u tvome životu bili velika milost, a ti si ih gledao i doživljavao kao nešto normalno, što tako treba biti.

Sam, daleko od obitelji i prijatelja, ostavljen na brigu nekim nepoznatim ljudima koji su tu da o tebi brinu, osjećaš i živiš svoje preobraženje.

Tako se dobro osjećaš u Božjem društvu, u tišini koja liječi tvoju patnju zbog svega što ti se događa. Zbog nepravdi, bolesti, tvojih križeva…. Zahvaljuješ za situacije koje ti pomažu na putu osobnog preobraženja….

Spoznaš da je sve vani nebitno. I nije svijet stao ako si ti prestao živjeti onu užurbanu, stresnu svakodnevicu. Nikome se ništa posebno zbog toga nije dogodilo… osim tebi i svakome koga je Bog na neko vrijeme „ maknuo „ i pozvao ga bliže sebi kako bi proživio i spoznao svoje osobno preobraženje.

Foto: pixabay