.

.

1. PREPOZNAJ srčani zastoj.

 

Kada nekome pružaš pomoć, uvijek se uvjeri da nisi u opasnosti. Nikada ne izlaži sebe i druge opasnostima.
Osobu glasno dozovi i lagano protresi za ramena. Ako ne reagira, osoba nije pri svijesti.
Otvori dišni put zabacivanjem glave unazad. Provjeri diše li osoba. Gledaj, slušaj i osjećaj normalno disanje 10 sekundi.

 

 

 

 

 

 

.

.
.


 

Nazovi hitnu pomoć na broj 112 ili zamoli nekoga da to učini. Predstavi se, reci svoju lokaciju i što se dogodilo. Ne prekidaj poziv. Osoba na telefonu će ti pomoći savjetom i uputama za oživljavanje.


 

Položi dlan jedne ruke na sredinu prsnog koša, potom postavi drugu ruku na već postavljenu ruku. Isprepleti prste kao na slici.

Nagni se iznad osobe, ispruži laktove i započni utiskivati sredinu prsnog koša brzo (100-120 puta u minuti) i snažno (5-6 cm u dubinu).

Primjenjuj oživljavanje samo rukama sve dok ne dođe hitna medicinska pomoć ili dok osoba ne počne pokazivati znakove života (kašljati, micati se, otvarati oči i/ili normalno disati). Ako je netko tko zna oživljavati u blizini, zamijenjuj se s njim/njom svake 2 minute kako se ne bi umorili.

 


 

Korisne web stranice

Najpopularnija internetska stranica u Hrvatskoj je www.ozivi.me gdje možeš pronaći odgovore na najčešća pitanja vezana uz oživljavanje, pogledati zanimljive video sadržaje i postaviti pitanja koja te zanimaju. Ako želiš testirati svoje znanje i naučiti više kako pomoći drugima, posjeti interaktivnu stranicu Life Saver na www.life-saver.org.uk (na engleskom jeziku).

Korisna aplikacija za tvoj smartphone

Mobilna aplikacija Oživi me je osmišljena s ciljem informiranja šire javnosti te podizanja svijesti o važnosti poznavanja postupaka oživljavanja. Aplikacija ima upute za postupke oživljavanja, integriran poziv prema hitnoj medicinskoj pomoći, poveznicu na instrukcijska videa za “Oživljavanje samo rukama” i “Oživljavanje s umjetnim disanjem i korištenjem AVD-a”, mapu automatskih vanjskih defibrilatora te druge opcije. Aplikacija “Oživi me” dostupna je na iTunesu za iOS uređaje (iPhone, iPad i iPod) te Android uređaje na GooglePlayu. Aplikacija je vlasništvo istoimene javnozdravstvene kampanje.

Gdje naučiti više o oživljavanju

Edukacijski centar Zavoda za hitnu medicinu Sisačko-moslavačke županije i gradska društva Crvenog križa provode tečajeve oživljavanja za građane. Javi se u najbliži ured Crvenog križa ili u Edu centar ZHM SMŽ na email edukacija@zhm-smz.hr

U 2015. godini, uz potporu Sisačko-moslavačke županije, županijski Zavod za hitnu medicinu provodi edukaciju učenika u srednjim školama čitave županije. Ovaj projekt je od značajne javnozdravstvene važnosti. Samo zajedničkim naporom možemo postići uspjeh – spasiti ljudske živote.
Ako spasimo samo jedan ljudski život, spasili smo nečiji čitav svijet.Pridružite nam se u ovim nastojanjima.iPhone, AppStore, Android, Google play i Oživime su zaštićena su loga i imena njihovih vlasnika.

Aplikacija je vlasništvo istoimene javnozdravstvene kampanje.