„Za dugoročan uspjeh i zadovoljstvo pacijenata i medicinskih djelatnika presudan je timski duh i način razmišljanja“, izjavila je na središnjem obilježavanju Nacionalnog dana hitne medicinske službe (HMS) u Sisku ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) Maja Grba-Bujević te svim djelatnicima HMS-a čestitala njihov dan i pozvala ih da se pridruže HZHM-u u realizaciji projekata važnih za unapređenje kvalitete i dostupnosti hitne medicinske skrbi, uključujući edukacije, pomorski i helikopterski HMS te telemedicinsko povezivanje vozila HMS-a i objedinjenih hitnih bolničkih prijema.

Sustav hitne medicine danas ima više od 4000 djelatnika koji godišnje odrade do 1,500.000 intervencija. Na njihovom predanom i odgovornom radu danas su im zahvalili i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora i zastupnica te gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes, župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Sisačko-moslavačke županije Silvija Desić Basarić te drugi gosti.

Djelatnicima Zavoda za hitnu medicinu Sisačko-moslavačke županije ovom prigodom je ravnateljica HZHM-a dodijelila priznanje za nesebično zalaganje i profesionalno zbrinjavanje hitnih pacijenata neposredno nakon potresa, a oni su svoje znanje i stručnost prisutnima pokazali vježbom naprednog održavanja života. „Naši timovi HMS-a imali su tijekom 2021. godine 17 856 intervencija na terenu i 17 846 pregleda u ambulanti, dok sanitet bilježi čak 352 000 prijevoza pacijenata“, rekla je ravnateljica sisačko-moslavačkog Zavoda Silvija Desić Basarić te naglasila da su najvrjedniji kapital Zavoda njegovi motivirani djelatnici – 36 doktora medicine, 125 medicinskih sestara i tehničara i 85 vozača.

„U odgovoru na složenu kriznu situaciju, zbrinjavanje hitnih pacijenta nakon potresa, a usred pandemije bolesti COVID-19, djelatnicima Zavoda za hitnu medicinu Sisačko-moslavačke županije pomogla je edukacija koja je temelj uspješnosti hitne medicine i jamac kvalitetnog pružanja hitne medicinske skrbi“, rekla je Maja Grba-Bujević. Stoga je, uz specijalizaciju iz hitne medicine za liječnike, HZHM pokrenuo i projekt za specijalističko usavršavanje medicinskih sestara i tehničara izvanbolničkog HMS-a te osigurao kontinuirano stručno usavršavanje djelatnicima izvanbolničkog i bolničkog HMS-a zahvaljujući projektima sufinanciranim sredstvima Europskog socijalnog fonda. „Sustavnom edukacijom stres u HMS-u može se umanjiti, ali se ne može u potpunosti izbjeći“, nastavila je ravnateljica HZHM-a te istaknula kako zbog specifičnih uvjeta rada djelatnici HMS-a zaslužuju beneficiran radni staž.

Hrvatski sabor je 2013. godine 30. travnja proglasio Nacionalnim danom HMS-a čime se Hrvatska pridružila nizu svjetskih zemalja koje nastoje djelatnost i dostignuća HMS-a približiti svojim građanima. Osim u Sisku, u brojnim hrvatskim gradovima hitnjaci su svoj dan obilježili edukacijskim programima kojima su nastojali potaknuti sugrađane da ispravnim postupcima pružanja pomoći i pozivanja HMS-a doprinesu boljem zdravstvenom ishodu ozlijeđene ili oboljele osobe.