28 C
Sisak
Petak, 2 lipnja, 2023
Oglas
Naslovnica Siscia Hrvatska Heroj Domovinskog rata Stjepan Grgac

Heroj Domovinskog rata Stjepan Grgac


4. kolovoza 1995. u bitkama na teritoriju naše županije, život je izgubilo nekoliko istinskih heroja Domovinskog rata. U Kotar šumi i Mošćenici poginulo je nekoliko pripadnika 57. Brigade i 2. Gardijske brigade Gromova. Među njima je i Stjepan Grgac iz Petrovca, zapovjednik 57. brigade HV-a „Marijan Celjak“.

2. bojna Gromova koja se našla u žestokoj neprijateljskoj vatri odmah prvi dan operacije Oluja, trebala je pomoć i Stjepan je otišao pomoći.

Prilikom proboja naletio je na bunker u kojem su se nalazili pripadnici neprijateljske postrojbe te je ubijen. 21-godišnji Ozren Jalžečić iz Ivanić Grada pokušao je izvući zapovjednika pred neprijateljskim rafalom, no i on je izgubio život.

Suborci i kolege Stjepana Grgaca – Grgu opisuju kao iznimno hrabru i odanu osobu, kao istinskog prijatelja koji je činio sve da zaštiti svoje kolege u iznimno opasnim i teškim vremenima.

Posthumno mu je dodijeljen čin brigadira, a iza sebe je ostavio suprugu te sina i kćer.

Jedini je to zapovjednik brigade poginuo u Domovinskom ratu, a time i najviši vojni dužnosnik koji je poginuo u operaciji.

U svibnju 2016. svečano je otvoren ŠRC „Stjepan Grgac-Grga“, u znak sjećanja na legendarnog zapovjednika 57. brigade Hrvatske vojske.
Spomen ploču su otkrili kćer i sin pokojnog hrvatskog viteza.

Neka mu je laka hrvatska gruda za koju je hrabro poginuo.


Foto: wikipedia, HRT1 (PrtScr)