Devetnaest dana od potresa kapaciteti doniranih kućica u Sisku još uvijek nisu u potpunosti popunjeni. Građani Siska unatoč lošim vremenskim uvjetima, niskim temperaturama, kiši i snijegu još uvijek ne dobivaju konkretan odgovor gradonačelnice zašto ne mogu dobiti svoj smještaj u njima namijenjenim kontejnerima i zašto je na obilaznici kod Interspara i prije 8.1. 28 kontejnera stajalo praznih a koje je čuvalo 2 ljudi.

8.siječnja 2021.
8. siječnja 2021.

Četrnaestog dana nakon potresa gradonačelnica Ikić Baniček izjavila je za medije kako nisu svi kontejneri spojeni na struju i optužila HEP-a da onemogućuje osnovni uvjet za stanovanje, struju. Kako se u medijima iznosi brojka da je preko 300 naših sugrađana još na čekanju, Hrvatska elektroprivreda poslala je priopćenje:

‘Proteklih dana primijetili smo neodgovorne izjave pojedinaca koje iste koriste u svrhu političke promocije i na taj način dezinformiraju građane i vrijeđaju sve zaposlenike HEP-a. Od dana potresa do danas radimo istim intenzitetom i bez pauze. Do danas je na mrežu spojeno više od 600 privremenih smještajnih objekata. Napominjemo da je priključenje kontejnera ili kontejnerskih naselja tehnički postupak koji zahtjeva određeno vrijeme. Ponegdje je potrebno napraviti izvode iz trafostanice, postaviti kabele koji se na nekim mjestima moraju ukopavati, provesti instalaciju privremenog priključka, ali mi sve činimo da se sve to obavi u najkraćem mogućem roku.’

U prilog tvrdnji HEP-a idu fotografije čitatelja koji demantiraju gradonačelnicu. Naime, na fotografijama snimljenih tjedan dana nakon potresa jasno se vidi kako one zjape prazne. Nadalje na fotografijama jasno je vidljivo kako je struja priključena, no one i dalje nisu popunjene unatoč mnogobrojnim upitima građana koji svoje vrijeme provodili u automobilima ili u građevinama opasnim za život.

12. siječnja ujutro
12. siječnja ujutro

Agonija ispod radara i dalje uznemirava građane Siska te smo nakon nekoliko dojava čitatelja i sami istražili smještajno područje te ustvrdili da je struja uistinu priključena.
Stigao nam je i upit čitatelja kome se obratiti u Grad i u koji Grad obzirom na izmještenje ureda.
Naime nakon što je u potresu ostao bez svog doma uputio se prema kontejnerima na zaobilaznici kod Interspara u nadi kako će svoj privremeni smještaj na toplom pronaći njegova peteročlana obitelj u jednom od praznih kontejnera. Na njegovo iznenađenje otputili su ga s tog mjesta, ističući kako je isključivo gospođa Pereković, odgovorna osoba za sve informacije o dodjeli kontejnera, te da na sve ostale upite ne smiju odgovarati.

Pokušali smo doći do spomenute gospođe, no osoba koju smo iz gradske uprave upitali za broj gospođe Pereković rekla nam je da ne smije ništa govoriti, da je gđu Pereković zaposlila gradonačelnica, da je ona obiteljska prijateljica gospođe Kristine Ikić Baniček i da neka zovemo broj dostupan na internetu?!

Tko zapravo odlučuje o dodjeli kontejnera i po kojim kriterijima, jesu li onda istinite tvrdnje da kontejnera fali, a danima su neki stajali prazni, ostaje otvoreno pitanje.
Kao i pitanje zašto se prozivao HEP i koristi li se situacija na potresom pogođenim područjima u političke svrhe kao što konstatiraju u priopćenju.

12. siječnja, pao je i snijeg
12. siječnja 2021. navečer
12. siječnja 2021. navečer

Iz HEP-a još jednom poručuju: ‘Priključenja na mrežu privremenih smještajnih objekata kao i sanacija i popravak mreže ekipe HEP ODS-a provode kontinuirano svakoga dana u smjenama i vikendom. Broj telefona za ovu svrhu objavili smo u više navrata, a nalazi se i na službenoj stranici Stožera civilne zaštite RH koji je zadužen za otklanjanje posljedica od potresa. Ponavljamo ga i ovom prilikom, a to je 0800 300 418 i pozivamo građane da nazovu.’

Koristan je podatak za sve pogođene potresom da će ih Vlada Republike Hrvatske na sjednici u ponedjeljak osloboditi plaćanja režijskih troškova grijanja.

Izvor: HEP
Foto: čitatelji