Kad je Ivana Dobranić upoznala supruga, na imanju njegove obitelji u Dužici nedaleko Siska nije bilo stoke, ali je bilo kupusa. Sad uz smijeh priznaje da mu je to na početku veze bio plus jer je ona dolazila iz zemljoradničke obitelji. Brzo mu je oprostila promjenu, a danas zajedno kroz OPG Dobranić proizvode kupus, žitarice i bave se svinjogojstvom.

Njiva na kojoj raste kupus nalazi se nedaleko od obiteljske kuće Dobranićevih, a u ovo vrijeme kad je kupus za branje, Ivanin dan počinje upravo tim poslom, a nastavlja se prodajom na kućnom pragu. “Nema potrebe da prodajem trgovačkim lancima, svi znaju za nas i dođu nam kući,” govori nam Ivana dok nas svako malo u razgovoru prekidaju novi kupci.

Obiteljska kuća ostala je u potresu netaknuta, no štala ima vidljiva oštećenja. Ipak, strojevi koje je nabavila zahvaljujući mjeri za mlade poljoprivrednike prije nekoliko godina ostali su u funkciji. “Tih 50.000 eura bili su svojevrsna prekretnica. Ili ići dalje ili odustati. Sa starom opremom više nismo mogli raditi. Na sreću, u Razvojnoj agenciji SIMORA prepoznali su naše poteškoće u radu, prijavili nas na natječaj i iza nas je uskoro još jedna uspješna berba koju u velikoj mjeri dugujemo kvalitetnoj opremi,” rekla nam je Ivana Dobranić.

Ivana je poljoprivrednica koja zna da danas uzgoj hrane ne ide baš tako lako, posebno je brinu klimatske promjene koje donose smanjeni urod, a rješenja na globalnoj razini nema. No, koliko god bilo teško, pozitivan završetak sezone njoj je motiv da nastavi dalje. Optimizam se u poljoprivredi isplati. “Biti optimistični u mišljenju da možete vlastitim rukama nešto stvoriti pa i onda kad nešto ne ide dobro, optimistično misliti da će ipak biti bolje. Kad se javljate na natječaje i kad želite novac iz EU fondova, budite optimistični!”, za kraj poručuje Ivana Dobranić.

Izvor: rk-smž