Etno Siscia predstavila Sisačko-moslavačku županiju na 26. susretima hrvatskih folklornih ansambala u Čakovcu


U organizaciji Hrvatskog sabora kulture i Zajednice hrvatskih kulturno umjetničkih udruga Međimurske županije, u subotu, 19. listopada 2019. godine u Centru za kulturu Čakovec održan je prvi dio 26. Susreta hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina. U  Čakovcu su nastupali odabrani ansambli koji prezentiraju koreografirani folklor i koji su pravo nastupa izborili na županijskim smotrama. Sisačko-moslavačku županiju predstavljalo je Društvo za očuvanje i promicanje kulturne tradicijske baštine Etno Siscia iz Siska, a predstavili su se i  HFD „Jadro“ Solin, KUD „Belica” ,  GKUD „Požega“, Varaždinski folklorni ansambl, KUD „Metković“, KUD „Delovi“, FA „Matija Gubec“ Karlovac, KUD „Nova zora“ Donja Lomnica i KUD „Tena“ Đakovo.

Etno Siscia je izvela pjesme i plesove sisačke Posavine pod nazivom “Okreni se, moje kolo malo”. Koreografiju potpisuje Hrvoje Grabić, glazbenu obradu Lovro Zadrović. Prije samog početka programa održan je defile učesnika centrom Čakovca i Etno Siscia je plijenila pozornost svih bogatstvom i ljepotom posavskih nošnji. Sama izvedba bila je odlična kao i reakcije publike u prepunoj dvorani Centra za kulturu Čakovec.

Smotru je pratilo stručno povjerenstvo u sastavu dr. sc. Stjepan Sremac, Ivančica Ivkanec, muzejska savjetnica u mirovini i Petar Varga prof.  Bili su ugodno iznenađeni kvalitetom izvedbe i naglasili da je odlično što u Sisku postoji ansambl na ovoj razini i koji ide dobrim smjerom.

Pobjednik ove smotre je izvrsni Varaždinski folklorni ansambl s koreografijom “Črna gora, javorek zeleni”. Etno Siscia je vrhunski prezentirala bogatu folklornu baštinu posavskoga kraja, a obzirom da djeluju tek godinu i pol dana, njihovo vrijeme tek dolazi.