Donosimo vam treći dio priče o egzotičnim biljkama koje su porijeklom iz dalekih krajeva a uspješno rastu u kontinentalnoj hrvatskoj.

  1. Pistacija (Pistacia vera) 

Pistacija najbolje uspijeva u uvjetima tople meditarsnske klime, no u stanju mirovanja može podnesti čak minus 45 stupnjeva celzijusa.
Raste u visinu od deset metara i fascinantna je činjenica da korijen može prodrjeti iznimno duboko, čak do 7 metara. Razlog takvog korjenovog sustava je što podrijetlom potječe iz suhog podneblja te samim time si osigurava opstanak.
Za uzgoj je su potrebne dvije biljke (muška i ženska).

2. Yuzu limun (Citrus junos)

Japanski limun, japanska naranča, yuzu limun… ima mnogo naziva no vjerojatno za njega niste ni čuli a niste ga ni vidjeli. No ukoliko naletite na to voće svakako ga isprobajte.
Nalikom je na mandarinu a okusom poput limuna.
U našem kraju ga za sada nema jer tek stiže na tržište.
Podnosi do minus 15 stupnjeva tako da ako je na zaklonjenom mjestu može opstati.

3. Kaki jabuka (Diospyros kaki)

Kaki jabuka, poznata je kao egzotično voće koje se sve češće uzgaja kod nas obzirom da savršeno podnosi naše klimatske uvjete.
Okusom je izuzetno slatka i trpka ako nije dovoljno zrela, stoga se jede kada u potpunosti sazori. Najbolje ju je brati kada otpadne svo lišće sa stabla i padne prvi mraz. Plod mora biti mek na dodir.
Osim što je odlično slatkastog okusa, prelijepo izgleda a k tomu je i iznimno zdrava jer predstavlja pravi lijek za probavne tegobe i ima svojstvo diuretika.

4. Maslina (Orea europea)

Iako je maslina mediteranska biljka, postoji nekoliko sorti koje podnose naše klimatske uvjete. Dvije sorte koje mogu uspijeti u našem podneblju su: Rocca Bernarda i Tonda di Villa.
Obje sorte su porijeklom iz sjevernoistočne Italije i podnose do minus 15 stupnjeva celzijusa, stoga se mogu uzgajati na zaštićenijem mjestu. O koristi masline znate i sami već sve, pa je pravo vrijeme da ju imate u vlastitom dvorištu… zar ne ?

 

Iako je ovo zadnji nastavak serijala ‘Egzotične biljke u vašoj okućnici’, to ne znači da nećemo i dalje pisati o novim biljkama kao i novostima u uzgoju domaćih autohtonih vrsta, stoga čitajte nas i dalje!