Na sastanku Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa u toplicama u Topuskom sudjelovao je u ponedjeljak, 19. travnja 2021. godine i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković. Pritom je istaknuo da je dobra prometna povezanost jedan od preduvjeta gospodarske revitalizacije krajeva pogođenih potresom. Idućeg se tjedna otvaraju ponude za dovršetak izgradnje autoceste od Lekenika do Siska. Priprema se projekt brze ceste Popovača – Ogulin, a oživotvoruje se i projekt “Topusko – pametni tematski grad”, vrijedan 600 milijuna kuna.

Nakon što je zahvalio svim članovima Stožera istaknuo je kako dobra prometna povezanost predstavlja jedan od preduvjeta gospodarske obnove Sisačko-moslavačke županije.
U tom je kontekstu tijekom sastanka posebno istaknut projekt dovršetka izgradnje autoceste Zagreb-Sisak. Preostalo je, naime, izgraditi još 12 kilometara prometnice od Lekenika od Siska, vrijednost koje je procijenjena na 300 milijuna kuna. Idućega tjedna, preciznije, 26. travnja otvaraju se ponude za izbor najpovoljnijeg izvođača radova.

Povrh toga, priprema se i projekt izgradnje brze ceste Popovača – Sisak – Glina – Ogulin, kojom će se povezati Sisačko-moslavačka i Karlovačka županija.
Na sastanku je najavljeno i oživotvorenje projekta pod nazivom „Topusko – pametni tematski grad“. Toplice u Topuskom imaju dugu tradiciju lječilišnog turizma. To je kvalitetna podloga za obogaćivanje turističke ponude izgradnjom, između ostaloga, kongresnoga i sportskog centra, protočnih bazena te primjenu standarda energetske učinkovitosti.

Projekt koji bi obogatio taj „biser kontinentalnog turizma“ priprema se u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU, a procijenjen je na 600 milijuna kuna. U tom je kontekstu predviđeno izgraditi i višestambeno naselje primarno za smještaj zaposlenih u toplicama. Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje pripremio je projekt izgradnje dviju višestambenih zgrada na području Topuskog.

Foto: potresinfo.gov.hr