U nedjelju, 24. travnja, kada Grkokatolička Crkva u Hrvatskoj slavi Tominu nedjelju – prvu nedjelju po Uskrsu, u grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice u Križevcima okupilo se preko 600 Ukrajinaca izbjeglih od rata iz raznih gradova sjevero-zapadne Hrvatske. Oni su došli proslaviti Uskrs koji je ove godine prema starom kalendaru pao te nedjelje. Naime, i ukrajinski grkokatolici, kao i pravoslavni, drže se julijanskog kalendara i istočne pashalije, pa su se na ovo slavlje okupili i grkokatolički i pravoslavni Ukrajinci.

U taj događaj uključili su se župljani Prelošćice, Gušća i Kratečkog, uz podršku lovačkih udruga Jelen Sisak, Jelen Samobor, Vidra Gušće i Lonjsko Polje Mužilovčica, te DVD-a Gušće i Kratečko, koji su donirali meso i potrebnu logistiku za pripremu ručka.

Dvadeset hrabrih lovaca i vatrogasaca, pod vodstvom župnika Ivana Ćorića, već ujutro toga dana u 5,30 došli su u Križevce i počeli kuhanje ručka za izbjeglice iz Ukrajine. Na taj način željeli su izraziti svoju ljudsku i vjerničku blizinu, onima koji su prisiljeni Uskrs proslaviti u tuđini, bez svojih najbližih, s tugom i žalosti zbog ratnih stradanja u svojoj domovini.

Na kraju druženja, izbjeglice iz Ukrajine su velikim pljeskom zahvalili za ručak, a vladika križevački Milan Stipić poklonio im je ikonu Blažene Djevice Marije u znak zahvalnosti.