Ovih dana možete posjetiti Dječji odjel knjižnice u Sisku i pogledati izložbu i interaktivne kreativne radionice u sklopu programa „Putovanje kroz tradiciju naših djedova i baka“.

Iz NKČ Vlado Gotovac ističu kako su izložba i kreativna radionica osmišljene kako bi se djeci predškolske i osnovnoškolske dobi približili običaji, stari obrti i zanati, s ciljem širenja svijesti o vrijednosti narodne baštine, važnosti očuvanja tradicije i znanja koje se od davnina prenose iz generacije u generaciju.

Proizvodi i danas aktivnih obrtnika starih zanata te rukotvorine naših sugrađana čuvaju duh prošlosti, od kojih se suveniri i različiti uporabni predmeti mogu vidjeti na mnogobrojnim sajmovima, a što sve vrijedne ruke sisačkih majstora proizvode te stare bakine škrinjice čuvaju, otkrit će izlozi te izložbeni prostor Dječjeg odjela knjižnice od 19. ožujka do 14. travnja 2018. godine.
Posebno se zahvaljujemo sisačkom obrtu Licitar Lola, KUD-u „Martinčani“ Martinska Ves, petrinjskoj lončarsko-keramičarskoj radionici „Stucka“, obrtu „Rukotvorine Dumbović“ iz Starog Praćna i mnogim sisačkim obiteljima koje su nam pomogle u postavu ove izložbe- poručuju iz knjižnice.

Program:

IZLOŽBA STARIH ZANATA
19. 3. 2018 – 14. 4. 2018. / Dječji odjel

KREATIVNE DJEČJE RUKE USUSRET USKRSU
29. 3. 2017. / 15:00 / Dječji odjel
S proljetnim praznicima počinju i radionice u Dječjem odjelu namijenjene svim osnovnoškolcima koji žele ususret nadolazećih blagdana opremati svoje domove lijepim cvjetnim i etno pisanicama, a kao inspiracija će nam ovoga puta poslužiti narodni vez.

SRCE IZ BAKINE ŠKRINJE
14. 4. 2018. / 10:00
Kreativna radionica kroz koju će se djeca upoznati s tradicijskom nošnjom našega kraja te će promatrajući originalni predložak izrađivati replike od papira.

LICITARSKO SRCE JOŠ UVIJEK KUCA
21. 4. 2018. / 10:00 / Dječji odjel
Kreativna radionica u kojoj će djeca izrađivati licitare i naučiti nešto o tradiciji licitarstva i medičarstva u Hrvatskoj.

Izvor: hr-hr.facebook.com/nkc.vladogotovac.sisak