Svaki važniji blagdan ili praznik učenici Strukovne škole Sisak u zanimanju pomoćni cvjećar obilježe prigodnim uradcima koje izrađuju za vrijeme praktične nastave.

Dan zaljubljenih je svakako inspiracija za izradu raznog cvijeća. Izradili su cvjetove u obliku ruža raznih boja. Crvene ruže su poslužile kao glavni motiv za corsag narukvice koje su izradili od perlica na gumiranom koncu. Dodatno su ih ukrasili svilenim trakicama. Ruže od papira su pridružili „ljubavnom drvcu“ koje je prepuno srdaca izrađenih u quilling tehnici. U istoj tehnici su izradili i kutijicu za nakit. Kako bi prigodna kolekcija bila potpuna, čestitka s motivom buketa je napravljena od prešanog cvijeća kojeg suše i prešaju tijekom nastavne godine.

Cvijeće je uvijek dobro došlo kao poklon bilo da je svježe, sušeno ili izrađeno od nekih drugih materijala. Neki ga kupuju za sebe a neki drugima za poklon. Ima nekoliko zanimljivosti povezane s cvijećem koje, ukoliko ne znate ćemo rado podijeliti s vama. Cvijećem se izražava prijateljstvo, poštovanje i ljubav.

Postoji jezik cvijeća kojim se mogu izraziti mnogi osjećaji. Tako na primjer crvena ruža ima značenje ljubavi, hrabrosti, ljepote, energije. Plava boja cvijeća je simbol vedrine, smirenosti, njime izražavamo simpatije ili jednostavno kažemo “oprosti“. Ljubičasta boja cvijeća simbolizira divljenje, dostojanstvo, ponos i uspjeh, dok žuto cvijeće budi osjećaj radosti i prijateljstva ili novi početak.

Postoji i „cvijeće za muškarce“, pa tako muškarcu možete pokloniti cvijet anturij, rajsku pticu ili samo jednu ružu.

Izvor: Sanjica Ladešić