Božićni ukras iz Podravine

Središnja Podravina kraj je bogat vrijednom kulturnom i prirodnom baštinom koja je stručno vrednovana i koju je Ministarstvo kulture uvrstilo na listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Hrvatske. Hrvatska je jedna od rijetkih država u Europi u kojoj još nalazimo ljude koji njeguju najstarije običaje. To se, između ostalog, odnosi i na umijeće izrade tradicijskog božićnog nakita-kinča.

Badnjak ili Badnji dan bogat je božićnim običajima, ne samo danas, već od davnina. No, današnji običaji razlikuju se u mnogočemu u odnosu na nekadašnje. Umjesto kićenja božićne jelke i ukrašavanja pročelja kuća rasvjetnim tijelima, nekada su domove naših predaka krasili kinčevi, lusteri i slamnate jaslice.

Kinč-kinčanje,ukrasi – ukrašavanje, običaj je koji se u našim krajevima prakticira od kraja IX. stoljeća. Od rane jeseni pa do kasnog proljeća, kada u vrtovima više nije bilo cvijeća, a cvjećarnice nisu postojale, u narodu se pojavio običaj izrade ukrasa od krep papira, a naročito izrada cvijeća.

Kinčanje ili kinđanje označava postupak ukrašavanja seljačkog doma, ali i tradicijski božićni nakit u svim njegovim oblicima, čije je spravljanje počelo na blagdan svete Barbare, 4.prosinca.

Cvijeće se izrađivalo po kućama za sve vjerske blagdane, te za obiteljske svečanosti (od rođenja do pogreba ). Tradicija se prenosila s koljena na koljeno sve do današnjih dana, pa je tako i prepoznata i uvrštena na listu nematerijalne kulturne baštine RH.

 

Foto:zlatar.hr