Bojevi za Sisak A.D. 1593. su se održali 23. lipnja u i kod utvrde Stari grad Sisak. Manifestacija iz godine u godinu privlači sve veći broj posjetitelja te se Sisak zbog toga našao na na karti top turističkih destinacija. Važno je spomenuti i kako ove godine obilježavamo ujedno i 425. obljetnicu sisačke bitke koja je zasigurno postala dio našeg sisačkog identiteta. Cilj manifestacije je sačuvati uspomenu na poznatu sisačku bitku koja je označila prekretnicu u svjetskoj povijesti.

Bojevi uprizoruju slavnu bitku i događanja iz 1593. godine kada je kršćanska vojska uspješno zaustavila osmanlijski pohod prema zapadu. Na manifestaciji su posjetitelji mogli pogledati odvijanja viteških borbi, mačevanja, naoružanja, vojnih tabora, streličarstva te mnoge druge elemente srednjovjekovnog života. Sva oprema koja se koristila tijekom raznih događanja izrađena je ručno i vjerna je kopija originalnih predmeta ali i dojeće iz tog doba. Na manifestaciji sudjeluju članovi mnogih udruga iz Hrvatske ali i iz susjednih država. Najznačajniji dio manifestacije bilo je uprizorenje slavne sisačke bitke koja se odigrala u dva dijela.

Posjetitelji su i ove godine imali priliku gledati razne borbe i duele, a za zabavu nisu ostali zakniuti niti najmlađi posjetitelji. Tako je organizirana i dječja bitka, a osim toga mališane je zabavljao i Trilja IV koji je za djecu izvodio lakrdijaške „štoseve“.

Večer je završila spektakularnim fire show-om, a vrhunac je bio etno koncert Nine Kraljić koja je svojom osebujnom izvedbom i bojom glasa u atriju utvrde oduševila sve posjetitelje.