Trinaesto zavjetno hodočašće vjernika Sisačke biskupije u Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke održano je u subotu 20. kolovoza. Središnji dio hodočašća bilo je svečano misno slavlje, koje je predvodio biskup Vlado Košić u zajedništvu s biskupom Murske Sobote Peterom Štumpfom te pedesetak svećenika pristiglih iz svih župa biskupije zajedno sa svojim vjernicima, a koji su u potpunosti ispunili svetište.

Na početku, biskup je istaknuo kako se i ove godine hodočašće događa u teškim okolnostima, posljedicama Covid pandemije, potresa i rata u Ukrajini. „Međutim, mi vjernici uvijek pronalazimo razloge nade i u budućnost gledamo s pouzdanjem jer s nama je Gospodin. On s nama putuje, kao i s učenicima na putu u Emaus, s nama je i BD Marija, kao i s apostolima u molitvi za Duha Svetoga, i to nam vraća nadu da nikad ne klonemo“.

U nastavku biskup se osvrnuo na proteklu pastoralnu godinu u biskupiji koje je bila posvećena Riječi Božjoj istaknuvši kako je rodila mnogim dobrim plodovima na kojima smo Bogu zahvalni. „U protekloj godini dali smo veće značenje Božjoj Riječi. Drago mi je da mogu reći kako je samo preko Biskupije podijeljeno po našim župama više od 1.100 Biblija. U liturgiju smo uveli pjesmu prije čitanja Dođi k nama, Duše Sveti. Evanđelje čitamo s većim poštovanjem, svi se okrenemo prema ambonu odakle se čita, kadimo ga tamjanom i popratimo zapaljenim svijećama. Uveli smo imenovanja lektora po župama, tako da oni dobiju više priznatu ulogu koju im podjeljuje biskup. Vidio sam u više crkava na časnom mjestu istaknuto Sveto pismo. Sve je to lijepo i s tim treba nastaviti“, upozorio je biskup.

Kako je to već sada tradicija, najavio je i da će sljedeće dvije pastoralne godine biti posvećene sinodi. „Moja bi želja bila da ove godine slijedimo opći Sinodalni hod Crkve, a sljedeće pak pastoralne godine proglasimo godinu naše biskupijske sinode. Tako bismo se kroz ovu godinu pripremali kroz savjetovanje, tražeći prijedloge za sve moguće crkvene teme, a kroz sljedeću godinu bismo raspravljali i donosili zaključke za život i pastoral naše Sisačke Biskupije. Veseli nas što će 1. listopada, upravo ovdje u Mariji Bistrici, kardinal i naš metropolita Josip Bozanić proglasiti zaključke Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije. U prvom dijelu priprave za tu sinodu sudjelovali su vjernici i naše Biskupije, budući da smo tada još bili jedna, Zagrebačka nadbiskupija. Tako se nadamo da će u zaključcima biti i neki naši prijedlozi, no mnoge su se okolnosti promijenile i mi trebamo sami raspraviti i donijeti svoje zaključke pa će to biti naša zadaća sljedeće pastoralne godine“.

Na kraju dao je i konkretne upute kako se pripremati za predstojeću biskupijsku Sinodu pozvavši prije svega na molitvu, ali i istaknuvši kako bi valjalo upriličiti savjetovanja i susrete na svim razinama po župama i drugim zajednicama, na sjednicama župnih pastoralnih vijeća, u skupinama mladih, u misijskim skupinama, molitvenim grupama, kao i na tzv. koroni na dekanatskim susretima svećenika, a na teme koje su predložene od Generalnog tajništva Biskupske sinode u Rimu. „Draga braćo i sestre, dakako da ima puno pitanja a na sva nemamo odgovore, no moramo ih tražiti. Recimo, vjerujem da ćemo mi za našu situaciju trebati razmotriti pitanje podjele sakramenata, osobito krštenja, potvrde i pričesti. Pitanje je s tim povezano, koje dobi trebaju biti primatelji kojeg sakramenta. Također je tu važno i pitanje kumova, tko može biti kum, što je njegova zadaća i što je potrebno za kumstvo. Pitanje ispovijedi je veoma važno… pa vjenčanja… a onda osobito i bolesničkog pomazanja. Od blagoslovina nam je posebno važan obred sprovoda, a također i blagoslov kuća i stanova, tj. obitelji. Službe u Crkvi – u prije spomenutom popisu jezgri – stavljene su u pitanje vlasti, a vjerujem da bismo trebali osobito razmotriti pitanje vršenja službe župnika, župnog vikara, dekana, arhiđakona, biskupa… I to što nemamo na sva pitanja odgovore nego ih trebamo zajedno tražiti, slušajući jedni druge, jest sinodalni hod – tj. zajedničko putovanje. U ovoj ćemo Godini opće Sinode tražiti teme i iznositi pitanja, da bismo u sljedećoj godini – nakon što završi opća crkvena Sinoda – mogli donositi odgovore za našu mjesnu Crkvu tj. Sisačku biskupiju.Stavimo ta naša sinodalna nastojanja pod okrilje Presvete Bogorodice, Majke Božje, te također zazovimo zagovor sv. Kvirina, sisačkog biskupa i mučenika te bl. Alojzija Stepinca, zagrebačkog nadbiskupa i mučenika“, zaključio je biskup.
Dan ranije, u petak 19. kolovoza, održano je Hodočašće mladih Sisačke biskupije. I ove godine mladi su biskupu i okupljenima bogatim programom predstavili svoj rad u protekloj pastoralnoj godini.

(SV)