Sisački biskup Vlado Košić i gradonačelnik Grada Popovače Josip Mišković potpisali su u utorak, 5. ožujka u prostorima gradske uprave ugovor o suradnji između ove dvije institucije na projektu buduće Katoličke gimnazije u ovom gradu. Potpisivanju je nazočio i vršitelj dužnosti ravnatelja Katoličke Gimnazije u Popovači vlč. Josip Bulat.

Na početku, gradonačelnik Mišković je izrazio veliku radost i zadovoljstvo što će se konačno ostvariti dugo očekivanja želja da Popovača postane srednjoškolski grad. Istaknuo je i iznimnu važnost da ovakva ustanova dođe u Popovaču te se prisjetio da se sama ideja, u razgovoru s biskupom, razvijala više godina, a sada se ukazala i prilika da zajednički dođe do ostvarenja. Dio osnovnoškolske djece, a radi se negdje oko 110 do 120 koji svake godine završe školu, ostat će tako u svom gradu.

Gradonačelnik je istaknuo i kako će učiniti sve što je u njegovoj mogućnosti kako bi ova srednja škola zaživjela. Tako je između ostalog Grad osigurao objekt na području grada, bivšu zgradu uprave INA-e, a preuzeo je i jedan dio obveza vezanih uz energente i održavanje. Na kraju, zahvalio se na dobroj suradnji biskupu i vlč. Bulatu poručivši kako potpisivanje ovog ugovora označava početak srednjoškolskog djelovanja u Popovači.
U nastavku biskup Košić je zahvalio gradonačelniku na dobroj suradnji, ne samo na ovom projektu, već na svemu ostvarenom u zadnjih petnaest godina. Rekao je i kako će ova ustanova biti dobitak i za Popovaču i za Sisačku biskupiju jer će djeca ovoga grada i okolice dobiti priliku za kvalitetno obrazovanje. Ova Gimnazija bit će općeg smjera obrazovanja, ali uz jedan dodatak, čuvanja katoličkog identiteta.

Biskup je izrazio nadu da će škola otvoriti svoja vrata prvim đacima već ove jeseni te je zaključio kako je ovo lijepi početak jedne nove ustanove koja će biti na ponos kako Grada Popovače, tako i Sisačke biskupije te sve djece koju će ju pohađati kao i njihovih roditelja.

(SV)