Ratna škola „Ban Josip Jelačić” Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman” najviša je vojno-civilna obrazovna institucija u Republici Hrvatskoj koja obrazuje visoke časnike oružanih snaga i druge državne dužnosnike kako bi završetkom Ratne škole bili prepoznati kao budući strateški nacionalno-sigurnosni vođe. U Ratnoj školi poseban je naglasak na razvoju polaznika kao karakternih strateških lidera koji mogu kritički i kreativno razmišljati u složenom i neizvjesnom globalnom okružju.

Ratna škola počela je s radom 1. prosinca 1998. S razvojem okolnosti i uključivanjem zaposlenika drugih tijela državne uprave Republike Hrvatske (MUP RH, MVEP, Hrvatska vatrogasna zajednica, sigurnosno-obavještajne agencije) i pripadnika inozemnih obrambenih sustava, Ratna škola poprima međuresorni i međunarodni karakter.
Do danas su Ratnu školu završila 323 polaznika, među kojima su 264 polaznika iz Republike Hrvatske i 59 inozemnih polaznika.

U tijeku je školovanje 24. naraštaja Ratne škole. U ovom je naraštaju ukupno 11 polaznika. Među njima je sedam polaznika iz Republike Hrvatske (šest polaznika visoki su časnici Oružanih snaga RH i jedan polaznik iz Ravnateljstva policije MUP-a), a četiri su polaznika pripadnici oružanih snaga stranih zemalja, obnašatelji najviših vojnih i civilno-vojnih dužnosti (po jedan polaznik iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Sjeverne Makedonije).

Studijska putovanja u Republici Hrvatskoj važan su dio programa Ratne škole jer se polaznici iz prve ruke informiraju o važnim kulturnim i znanstvenim ustanovama, političkim institucijama, gospodarskim strateškim tvrtkama, kritičnoj infrastrukturi i religijskim ustanovama.

Tijekom studijskog putovanja na području Sisačko-moslavačke županije polaznici će se upoznati s prirodnim vrijednostima i resursima županije, njezinim investicijskim potencijalima te aktivnostima i projektima koji se provode radi razvitka ovih krajeva.
Obilazak Sisačko-moslavačke županije polaznici 24. naraštaja započet će u Sisku gdje se organizira primanje kod župana Ivana Celjaka sa suradnicima.

Upoznavanje s vojnom povijesti Siska te predavanje o Bitki kod Siska 1593. održat će ispred Holandske kuće – kuće kulture viši kustos u Gradskom muzeju Sisak Ivica Valent.
Na Gradskom groblju Viktorovac odat će počast stožernom generalu Janku Bobetku.
U vojarni „Pukovnik Predrag Matanović” u Petrinji posjetit će Gardijsku mehaniziranu brigadu Hrvatske kopnene vojske.

Obilazak Sisačko-moslavačke županije završiti u Gornjem Viduševcu pokraj Gline na području predaje 21. Kordunskog korpusa Hrvatskoj vojsci.

Izvor: smž