Svaka žena izgleda posebno lijepo i elegantno noseći je. Izuzetno je popularna, potrebna i nezamjenjiva u ženskoj garderobi da se logično nameće pitanje: “Odakle mala crna haljina?”

Tijekom 20-ih godina legendarna modna dizajnerica Gabrielle “Coco” Chanel prvi je put upisala svoje ime u povijest dizajna ženske odjeće. Zapravo se Chanelovi dizajni često smatraju oličenjem stila dvadesetih, jer je njezin rad bio tako svjež, moderan i ažuriran.

Chanel je voljela raditi s neutralnim bojama i mekim laganim jersey tkaninama jednostavnog oblika i kroja.
U modu je unijela udobnost i profinjenost, a ova se kombinacija smatrala revolucionarnom. Tijekom svog ranog rada Chanel je dizajnirala i svijetu predstavila prvu malu crnu haljinu.

Prvi put je predstavljena 1926. godine. Ova haljina može biti različitih dužina, ali je uvijek jednostavnog kroja. Ona može biti sasvim obična, od jeftinijih materijala, ali može biti i skupocjena.
Modni kreatori i mnoge žene smatraju, da je mala crna haljina esencijalni dio ženske garderobe. To je poznati zakon mode da bi svaka žena trebala imati svoju jednostavnu, elegantnu crnu haljinu koju može obući u svakoj prilici.

Citiramo Chanel: “Luksuz mora biti ugodan, inače nije luksuz.” Hoće li ženska mala crna haljina koštati 50 ili 2000 dolara, njezina je namjera ista: izgledati bez napora klasično i prikladno seksi u samo nekoliko sekundi.

Funkcija male crne haljine je, da i sa skromnim sredstvima, svaka žena može istovremeno biti ženstveno i lijepo i elegantno odjevena. Prvenstvena namjena je bila za koktel partije, dakle za popodnevne izlaske, ali raznim atraktivnim i skupocjenim dodacima, lako ju je pretvoriti u elegantnu večernju haljinu.
Dodavanjem blejzera može se koristiti i kao odjeća za posao. Na primjer, jednostavna haljina za koktele se može pretvoriti u večernju haljinu kada joj se doda odgovarajući ukras i duge rukavice, a kada se kombinira sa crnim sakoom i skromnim nakitom, ista haljina se može nositi i na poslovne sastanke.

Mala crna haljina se može dodatno ukrasiti brošem, ogrlicom, naušnicama, okovratnikom od materijala druge boje (na primjer od bluze koja je obučena ispod i izviruje…), rukavicama, ešarpom, brilijantima, štrasom.

Izvor: fashion schools.org.
Foto: pixabay