Intervju sa predsjednikom kluba Davorom Čobanovom povodom 25 godina djelovanja


Kakav je osjećaj biti predsjednik kluba 25-godišnjaka?

Svakako je lijep osjećaj za sve članove kluba i sve vezane za vaterpolo u našem gradu. Iz pozicije predsjednika, nije baš tako slavljenički i opušteno kako se može činiti. Naših 25 godina je, svojevrsna, sportska punoljetnost. Tijekom cijele godine mi slavimo i častimo, ali nikako da stignu pokloni (op.a smijeh).

Koje zanimljive trenutke iz povijesti kluba možete istaknuti našim čitateljima?

Proteklih 25 godina VK Siscie može se ugrubo podijeliti na dva bitno različita razdoblja. U prvih 15 godina klub se stvarao iz nule i projekt je uspio zahvaljujući izdašnoj financijskoj podršci Grada i Županije. Izdašnoj, uvjetno rečeno, ali konstatacija svakako stoji u usporedbi s potonjim razdobljem. Zadnjih 10 godina primjer su uspješne tranzicije u klub koji odlično funkcionira na bazi čistog volonterizma, amaterizma, ljubavi prema sportu i razumijevanju šireg društvenog značaja te naravno, odgovornosti svih uključenih u rad kluba.

 

Nešto o vaterpolo kadru danas…

U sportskom smislu najznačajnija su dva trenutka.
Prvotno formiranje seniorske momčadi od mladića stasalih u sisačkoj školi vaterpola koji su odrastali igrajući za mlađe selekcije  VK Siscije, a  potom prelazak iz 2. lige, koja se igrala ljeti na otvorenim bazenima, u viši rang u kojem smo i danas; 1.B jedinstvenu hrvatsku vaterpolsku ligu za seniore. U tom rangu mogu sudjelovati samo klubovi iz gradova koji raspolažu sa zatvorenim sportskim bazenima. Osim sportske infrastrukture, takav visok rang natjecanja zahtjeva i obvezno sudjelovanje s najmanje tri mlađe kategorije u Prvenstvu i Kupu Hrvatske. Sa svima njima bavi se 5 licenciranih trenera, a prioritet u radu kluba je osigurati najbolje moguće uvjete za napredak mladih vaterpolista kroz sve kategorije do seniorske momčadi. Velika je prednost u svemu i kada nam igrači tijekom studiranja treniraju u zagrebačkim ili riječkim klubovima. Sve je to oblik sportske suradnje u vaterpolu;  igrači stječu nova znanja i iskustva, a nama je vrlo bitno da se vaterpolo igra i nakon završetka srednje škole, te da imamo što veću bazu svojih vaterpolista. U drugim sportovima to je vrlo rijetko. Posebno u baznim sportovima, poput recimo plivanja.

Mnogi mladići iz vaše vaterpolo škole izlaze kao potencijalni šampioni, kako gledate na njihov napredak? Što za vas znači takav uspjeh?

Vaterpolo kao sportski odabir i djece i roditelja gotovo da nema nedostataka. Jedino što vam treba je minimalno plivačko iskustvo jer VK Siscia ne provodi obuku plivanja no, djeca u Sisku mogu naučiti plivati kroz obuku koju organizira ŠRC Sisak ili u Plivačkom klubu Janaf.
Nakon što je uspješno savladalo plivanje, dijete se može početi baviti vodenim sportom. Ukoliko je vrsni i perspektivni plivač može se nastaviti baviti plivanjem, a ukoliko ne očekujete medalje sa svjetskih prvenstava, najbolje je početi sa treniranjem vaterpola. Preporuka je krenuti u dobi od 8-10 godina. Suprotno čestim predrasudama, vaterpolo ne predstavlja nikakav zdravstveni rizik, a  fizička konstitucija djeteta, u vodi kao mediju, najmanje dolazi do izražaja. Dakle možete biti sigurni da vam sportska karijera neće nenadano završiti zbog ligamentarnih ozljeda, visine ili težine.
Kada ste vaterpolista u Hrvatskoj, tada ste u samom srcu vaterpolo sporta. Igrate s najboljima na svijetu, školuju vas najbolji na svijetu i ako ste ovdje dobri onda ste dobri bilo gdje na svijetu.
Vaterpolo u Sisku je zaista na visokoj sportskoj razini. Evo kao primjer; samo u posljednjih nekoliko mjeseci u Sisku su bile vaterpolske reprezentacije Italije, Španjolske, Srbije, Mađarske i naravno Hrvatske 5 puta. O takvoj sportskoj razini ostali sportovi mogu samo
sanjati.

 

Kakvi su vam planovi za ovu godinu i kakva je situacija s mlađim uzrastima Sisicijinih kadeta trenera?

Sezona 2018/2019 za seniore je pri kraju. Zadnju utakmicu igramo u Rovinju protiv njihovog VK Delfina. Nadamo se medalji, a pripremamo feštu za kraj, bez obzira na plasman jer kakav god rezultat bio mi smo ga sami zaslužili. S mlađim kadetima, kadetima i mlađim juniorima igramo prema zacrtanom planu u Prvenstvu i Kupu Hrvatske, ali oni se najviše raduju turnirima. Ove godine idemo na međunarodne turnire u mali Lošinj na 5 dana, a u Sarajevo, Slavonski Brod i Zagreb na dva dana. Najveći turnir organizira se, tradicionalno, kod nas u Sisku. Uvijek u prosincu, već 9. godinu za redom organiziramo veliki “Božićni vaterpolski turnir“.

Već dulji niz godina o VK Sisciji govorimo kao o stabilnom klubu. Kako komentirate položaj kluba na sisačkoj sportskoj sceni?

Redovan rad VK Siscije djelom sufinancira Zajednica sportskih udruga grada Siska, a sam Grad Sisak preko svoje ustanove ŠRC Sisak, osigurava korištenje gradskog bazena za treninge, natjecanja i druge sportske aktivnosti u našoj organizaciji. Zahvaljujući takvoj suradnji i razumijevanju, u Sisku su održane utakmice hrvatske reprezentacije protiv Italije, Španjolske i Srbije, što je naša sportska javnost jako dobro podržala i popratila. Približno polovicu troškova pokrijemo donacijama i sponzorstvima, ali sve to ne bi bilo niti približno dovoljno za opstojnost vaterpola u našem gradu bez entuzijazma i volonterskog rada svih koji su svakodnevno uključeni u rad kluba i onih koji jednostavno igraju vaterpolo. Osnovni je  problem  sporta u gradu Sisku, kronični nedostatak kvalitetnog i kompetentnog kadra u Izvršnom odboru Zajednice sportskih udruga grada Siska. Bez karakternih pojedinaca, nikada se nećemo približiti osmišljavanju i provođenju nekog ozbiljnijeg, dugoročnog i održivog  koncepta razvoja sporta.

Kada govorimo o daljnjim uspjesima kluba, što priželjkujete u budućnosti?

Naša klupska misija i vizija su u sportskom, duštvenom, urbanom i lokal-patriotskom smislu vrlo jednostavne; očuvati postojanje vaterpolo sporta u našem gradu. Očuvati razinu i ugled koji VK Siscia uživa u svijetu sporta i uključiti što veći broj djece i odraslih u rad kluba.
Od ciljeva kojima smo trenutno posvećeni, najvažnija je realizacija ideje osnivanja ženske vaterpolske sekcije našeg kluba. Imamo odličnu podršku HVS-a u tom pogledu. U svakom slučaju pozivamo naše drage siščane da podrže domaće klubove i našu djecu.
Pozivamo ih da umjesto gledanja tv programa dođu na bilo koju utakmicu u našem gradu i da žive stvarno  s onima kojima su bitni.