Na današnji dan, 22. srpnja 1950. godine, rođen je Marijan Glavnik


Marijan Glavnik je rođen 22. srpnja 1950. godine u Virju. Nakon završene Škole primijenjenih umjetnosti i Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, životni i stvaralački put ga vode u Sisak.

Ovdje otvara svoj atelier  1984. godine, a njegova stvaralačka oaza ubrzo ujedno postaje mjesto sastajanja i druženja svih poklonika umjetnosti. Neke od njegovih poznatijih skulptura u Sisku su ona na sisačkom Brzaju naziva Poljubac iz 1987. godine te Križ poginulim hrvatskim braniteljima iz 2004. na Viktorovcu. Njegov opus prezentiran je javnosti kroz četrdesetak izložbi kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu, a 2008. godine objavljena je i monografija „Marijan Glavnik“ čiji je autor Boris Vrga.

Iako nas je napustio prerano, 31. kolovoza 2017. u 67. godini, njegov lik i djelo nastavljaju živjeti kroz njegovu bogatu ostavštinu koja broji više od 600 skulptura, reljefa i slika od kojih velika većina nikada nije prezentirana javnosti.

 

.

Fotografije s posthumne izložbe sisačkog kipara i umjetnika Marijana Glavnika „Od daha do oblika: ljubav između kipara i materijala“ otvorene 31. kolovoza 2018. godine. Posjetitelji izložbe imali su priliku poslušati i nastup Damir Kukuruzović Django group koji je odsvirao svoj glazbeni hommage ovom velikom sisačkom umjetniku.
Sve radove za ovu izložbu ustupili su kći i sin Marijana Glavnika, Ivana i Tomislav Glavnik.