U petak, 10. srpnja 2020. s početkom u 14:00 sati, u prostorijama Caritasa Sisačke biskupije, održana je uvodna konferencija na kojoj je predstavljen projekt ZAŽELI – Program zapošljavanja žena Caritasa Sisačke biskupije.

Predstavljanju su nazočili sisački biskup Vlado Košić, predsjednik biskupijskog Caritasa mons. Franjo Ćuk, ravnateljica Caritasa Sisačke biskupije Kristina Radić, novoizabrana zastupnica u Hrvatskom saboru Marijana Petir, predstavnici Sisačke biskupije, biskupijskog Caritasa, kao i predstavnici partnera u projektu: Mašenka Sekulić iz Centra za socijalnu skrb Sisak te Gordana Šegović, predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, ispostave Sisak.
Prisutne je na početku predstavila i projekt predstavila Danijela Švrga, voditeljica projekta.

Predstavnica Centra za socijalnu skrb Mašenka Sekulić u svome obraćanju nazočnima čestitala je Caritasu Sisačke biskupije izrazivši zadovoljstvo suradnjom i partnerstvom u projektu kojim će se obuhvatiti veći broj ljudi kojima će na ovaj način biti omogućena pomoć u kući.

U ime Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, ispostave Sisak prigodnu riječ uputila je njegova predstojnica Gordana Šegović zahvalivši Caritasu Sisačke biskupije na tome što je pravi poslodavac. Uz zadovoljstvo suradnje, istaknula je kako je Područni ured do sada bio partner u čak 22 projekta.

O radu biskupijskog Caritasa kratko je progovorila i njegova ravnateljica Kristina Radić izrazivši zadovoljstvo postignućima i svime što su putem Caritasa omogućili potrebitima, naglasivši značenje upravo predstavljenog projekta.

Sisački biskup Vlado Košić izrazio je svoju podršku projektu, pohvalivši predan rad i nastojanja svih djelatnika Caritasa da pomognu ljudima u potrebi, da dođu do svakog čovjeka baš tamo gdje se on nalazi i da mu na mjestu na kome živi omoguće ostanak i život dostojan čovjeka.
Istaknuo je osobitu ulogu žena u karitativnom radu, naglasivši kako su upravo one te koje su sućutne, koje imaju kreativnu energiju koju usmjeravaju i koriste u pomaganju potrebitima.

O PROGRAMU:
Caritas Sisačke biskupije započeo je s provedbom projekta ZAŽELI – Program zapošljavanja žena Caritasa Sisačke biskupije koji se provodi u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Sisak i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, ispostava Sisak.

Ukupna vrijednost projekta je 1.857.319,59 HRK. Projekt je sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u 100% iznosu od čega su 85% sredstva EU, a 15% sredstva proračuna RH.

Cilj projekta je osnažiti radni potencijal 20 teže zapošljivih žena i žena s nižom razinom obrazovanja u gradu Sisku te potaknuti njihovu socijalnu uključenost zapošljavanjem u lokalnoj zajednici uz povećanje razine kvalitete života 120 starijih osoba.

Tijekom 18 mjeseci provedbe projekta predviđeno je zapošljavanje 20 žena pripadnica ranjivih skupina u razdoblju od 12 mjeseci te njihovo uključivanje u program osposobljavanja/ obrazovanja koji će doprinijeti njihovim mogućnostima daljnjeg zapošljavanja nakon provedbe ovog projekta. Uz navedene aktivnosti, održati će se i okrugli stol s fokusom na analizu položaja žena na tržištu rada na području grada Siska.
Projekt u trajanju od 18 mjeseci započeo je 18. lipnja ove godine i trajat će sve do 17. prosinca 2021. godine.

Foto: Sisačka biskupija, Siscia. hr