20. kolovoza 1975. godine rođen je gitaristički virtuoz Damir Kukuruzović


Damir Kukuruzović, jedan od najboljih hrvatskih jazz gitarista i dobitnik brojnih glazbenih priznanja

Rođenje: 20. kolovoza 1975., Sisak
Preminuo: 12. prosinca 2020., Zagreb

Damir Kukuruzović, gitarist, svojevrstan je homage glazbi D. Reinhardta i S. Grappellia, dvojca koji je obilježio europsku glazbu 20. stoljeća, a sam Kukuruzović, bio je vlasnik Siscia jazz cluba, već dugi niz godina slovio kao jedan od najvjernijih sljedbenika Djanga Reinhardta u Hrvatskoj. Najpoznatiji promotor romskog jazza u Hrvatskoj, Kukuruzovićev quartet, nastupao je na svim bitnijim festivalima u zemlji i inozemstvu promovirajući tradiciju romske glazbe i američkog jazza.

Na svom cd-u Green Hill Gipsy Swing, svirali su s najznačajnijim predstavnikom tog stila u svijetu, Angelom Debarreom te violinistom Loulou Djinom. Godine 2009. imali su turneju s Ludovicom Beierom, jednim od najtraženijih jazz harmonikaša današnjice. Na svom je glazbenom putu ovaj kvartet surađivao i s drugim značajnim imenima iz svijeta jazza kao što je, Adrian B. Burns (poznat po svojim nastupima s Billom Wymanom i Rhitam Kingsima), Boško Petrović, Zdenka Kovačiček, Jasna Bilušić, a ove su godine imali zajedničku tuneju s vrlo traženim manouche glazbenikom iz Strassburga, Yorgui Loefflerom. Svoju suradnju s njima zabilježili su i na CD-u nazvanom ˝Manouche˝. Osim quarteta Kukuruzović se u rodnom Sisku 2005. godine odlučuje utemeljiti Siscia jazz club internacionalnog značaja, te međunarodni festival jazza i bluesa u Sisku (Siscia open jazz & blues festival) koji su do sada posjetili mnogi svjetski jazz glazbenici (Steve Turre – sedam godina za redom proglašen najboljim jazz instrumentalistom svijeta u kategoriji razni instrumenti, Mississippi Heat iz Chicaga, Sugar blue – usni harmonikaš Rolling Stonesa, Peaches Steaten, Yorgui Loeffler, Sherman Irby, Gianni Cazzola, Darell Green, Carl Weathersby, Inetta Visor, Bob Brozman, Vincenzo Maurogiovanni..). Osim jazz festivala u Sisku,koji spada mađu najveće Hrvatske jazz festivale,organizator je jazz festivala u Petrinji i Labinu, pod nazivom „Labin jazz republika”.

 

 

Svirao je i s Vlatkom Stefanovskim na svom albumu My Django Familly, Stochelo Rosenbergom (proglasen najboljim akustucnim gitaristom svijeta svih vremena) te Paulus Schaferom.Nagrađivani je gitarista 2011.proglasen je najboljim akusticnim gitaristom hrvatske. (Fender Mega Muzika), a 2013. dodjeljena mu je nagrada za iznimno gitaristicko umijece sviranja i promiciju hrvatske jazz glazbe u svijetu.