Posljednja je srijeda u veljači. U svijetu se obilježava Dan ružičastih majica čiji je cilj uvijek iznova osvijestiti društvo u kome živimo o postojanju problema vršnjačkog nasilja te ga potaknuti na pronalaženje konstruktivnih rješenja uključivanjem raznih pojedinaca i skupina u rad s djecom, mladima, ali i roditeljima putem brojnih edukativnih aktivnosti.

Ideja o obilježavanju tog dana pojavila se 2007. godine u Kanadi.
Naime, jedan je dječak u školu došao u majici ružičaste boje. Odjenuo ju je kao znak potpore svojoj teško bolesnoj majci i postao žrtva nasilja od strane dijela svojih vršnjaka.
U znak podrške tom dječaku, njegovi školski kolege također su odjenuli ružičaste majice, a njihova poruka protiv nasilja ubrzo je postala prepoznatljiva širom svijeta.

I Hrvatska se pridružila zemljama koje jasno poručuju STOP  vršnjačkom nasilju. Prema odluci Hrvatskog Sabora, a na inicijativu Centra za edukaciju i prevenciju nasilja, u Republici Hrvatskoj se Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja obilježava od 2017. godine, također zadnje srijede u veljači.

Vršnjačko nasilje velik je problem, kako u školama diljem svijeta, tako i u Hrvatskoj. Nasilje koje doživljavaju djeca od strane svojih vršnjaka je i psihičko i fizičko.
Mnoštvo ogrdnih riječi, prijetnje i ogovaranje, ignoriranje i omalovažavanje, a potom i fizički sukobi, često uz primjenu oružja.

Među mladima je sve češća pojava nasilništva (bullying), to je zapravo oblik agresivnog ponašanja, koje obično traje duže vrijeme, a usmjereno je na istu osobu, od strane jednog ili više učenika udruženih u nasilničku skupinu.

Uz bullyng, sve više se pojavljauje i cyberbullying – elektroničko nasilje, što i ne čudi obzirom da današnja djeca i mladi većinu slobodnog vremena provode ispred ekrana računala, mobitela i tableta. Cyberbullyng obuhvaća svaku komunikacijsku aktivnost putem interneta, videa ili mobilnih telefona koja služi kako bi se neko dijete ponizilo, zadirkivalo, prijetilo mu se ili ga se teroriziralo na bilo kakav način. Najčešće to radi drugo dijete, vršnjak, netko iz djetetova okruženja, ili skupina djece koja se skriva iza lažnih profila, naziva, a dijete – žrtva je takvom obliku nasilja izloženo 24 sata.

Izvor: studentski.hr, mdomsp.gov.hr
Foto: YouTube, profil-klett.hr