Međunarodni dan zagrljaja se obilježava 21. siječnja. Još 80 – ih godina prošlog stoljeća obilježavanje ovog dana pokrenuo je američki svećenik Kevin Zaborney.
Zaborney je odabrao 21. siječnja jer se nalazi između božićno-novogodišnjih praznika i Valentinova. U ovom razdoblju je zagrljaj potrebniji nego ikad jer to razdoblje je, prema nekim istraživanjima, najdepresivnije u godini.

Neki psiholozi smatraju da su četiri zagrljaja na dan čovjeku potrebna da bi preživio, da ćepet do šest zagrljaja na dan čovjekov život učiniti dužim i ljepšim, da je osam zagrljaja dnevno potrebno da bi se čovjek održao, a dvanaest zagrljaja na dan da bi napredovao. Tako psiholozi navode kako je grljenje zdravo, posve prirodno i praktički savršeno.

Da je grljenje doista dobro za zdravlje i pozitivno utječe na emocionalni razvoj čovjeka, potvrđuju i ove činjenice:

Zagrljaj povećava osjećaj sigurnosti, povjerenja, snage, pripadanja, sreće i razumijevanja.

Studije pokazuju da razvoj inteligencije zaostaje kod djece koju ne grle dovoljno. Oni počinju kasnije čitati ili hodati u odnosu na vršnjake.

Prema jednoj američkoj studiji, brakovi u kojima se supružnici grle i maze traju dulje od onih kod koji ovi mali rituali izostaju.

Ako samo na kratko zagrlite partnera, stres će nestati.

Psiholozi su pronašli da se i kod žena i kod muškaraca u zagrljaju oslobađa oksitocin (poznat kao hormon ljubavi i sreće).

Jedna psihološka računica pokazuje da je ljudima u prosjeku potrebno čak 13 zagrljaja dnevno, ali najveći broj nas ne dobije ih ni upola toliko.

U prosjeku ljudi potroše jedan sat mjesečno u grljenju.

Kako grljenje povećava oksitocin i regulira kortizol, to znači da ćemo imati zdravije srce i niži krvni tlak (odlična vijest za one koji pate od hipertenzije).

Zagrljaj smanjuje osjećaj usamljenosti, pomaže da prevladamo strah, povećava samopouzdanje, smanjuje tenziju.

Neki zagrljaji su sasvim kratki, neki vrlo dugi… u prosjeku, zagrljaj traje 9,5 sekunda.

Zagrljaj je prekrasan dar – jedna veličina odgovara svima!

Izvor: sensa.hr
Foto: pixabay