Tijekom razornog potresa koji je pogodio šire područje Petrinje stradale su mnoge obrazovne ustanove, pa tako i zgrada Petrinjskog Odsjeka Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te zgrada I. Osnovne škole Petrinja.

Zgrade su teško oštećene te su privremeno neuporabljive. Oštećenja koja su nastala na matičnim objektima kao posljedica potresa su velikih razmjera te zgrade iziskuju cjelovitu obnovu. Budući oštećenja ne dopuštaju nastavak provedbe nastave i korištenje učenicima i studentima bilo je potrebno pronaći mjesto na kojem bi se moglo organizirati sigurno i adekvatno provođenje nastave.

Nakon što je Sisačko-moslavačka županija pokrenula postupak radova sanacije nakon potresa na zgradi Osnovne škole Dragutina Tadijanovića u Petrinji, u njoj se organizirala nastava u dvije smjene tako da jednu smjenu pohađaju učenici OŠ Dragutina Tadijanovića, a drugu smjenu učenici I. Osnovne škole Petrinja. Knjižnica i stručna služba I. Osnovne škole također se smjestila u navedenim prostorijama.
Nastava na Učiteljskom fakultetu Odsjeka u Petrinji provodila se za to vrijeme u svim oblicima, ali većinom online na gotovo svim studijskim programima.

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak, svjestan važnosti ostanka studenata u Petrinji i povijesnog značaja Petrinje kao studentskog grada, inicirao je uređenje dodatnog prostora u Osnovnoj školi Dragutina Tadijanovića kako bi isti objekt zbog novonastale situacije neometano i adekvatno mogli koristiti svi navedeni učenici i studenti. Pristupilo se provođenju postupka javne nabave za predviđene radove te 10. siječnja 2022. godine potpisan je Ugovor o nabavi radova rekonstrukcije 2. kata osnovne škole Dragutina Tadijanovića u iznosu od 2.400.000,00 kuna s PDV-om.