ZBIRKA POEZIJE ŽELJKA MALJEVCA „SISAČKI (RU)LET” OTKUPLJENA ZA SVE VEĆE KNJIŽNICE U HRVATSKOJ


Sisačkom novinaru Željku Maljevcu, glavnom i odgovornom uredniku „Novog Sisačkog tjednika”, jedinih lokalnih novina, Ministarstvo kulture i medija otkupilo je zbirku poezije „Sisački (ru)let” za sve veće knjižnice i čitaonice u Hrvatskoj.

Ministarstvo kulture i medija je odluku za otkup knjiga za knjižnice, nakon provedenog javnog natječaja, objavilo prošle srijede, 25.5.2022. godine, na prijedlog Kulturnog vijeća za knjižnu, nakladničku i knjižarsku djelatnost u suradnji sa Stručnim povjerenstvom za dječju književnost.

Na temelju njihovog prijedloga donesena je odluka o otkupu 31.402 primjerka 268 naslova 79 nakladnika u ukupnom iznosu od 4.293.258,10 kuna za 224 narodne knjižnice u Hrvatskoj. Javni natječaj bio je otvoren 22. ožujka 2022. godine i trajao je do početka svibnja, i na njega je prijavljeno 667 naslova 117 nakladnika. Na natječaju se otkupljuju djela suvremene domaće književnosti, djela od temeljne vrijednosti za nacionalnu kulturu i umjetnost, vrijedne knjige i slikovnice za djecu i mlade.

Zbirku poezije „Sisački (Ru)let” Željka Maljevca za otkup je prijavio njezin izdavač – sisačka Udruga za promicanje alternativne i urbane kulture. Urednik zbirke intrigantnog naslova je sisački književnik i pjesnik Siniša Matasović, voditelj nakladničke djelatnosti te Udruge, predsjednik Društva hrvatskih književnika Ogranka Sisačko-moslavačke županije.

Željko Maljevac je povodom otkupa njegove zbirke poezije od strane države za sve veće knjižnice i čitaonice u Hrvatskoj za Siscia.hr izjavio:
„Doista me je ova odluka ugodno iznenadila jer sam više vjerovao da neću proći na natječaju, nego da ću proći, osobito kada sam vidio koji poznati i ugledni autori i nakladnici nisu prošle godine odabrani i odobreni. Hvala uredniku knjige Siniši Matasoviću što je knjigu prijavio na taj državni natječaj, hvala izdavaču – Sisačkoj Udruzi za promicanje alternativne i urbane kulture i njenom predsjedniku Josipu Klekoviću – što su me podržali i vjerovali u mene i moje pisanje. Ovo je ne samo veliko stručno priznanje meni kao autoru, već i značajno priznanje Sinišinom uredničkom radu, kao i priznanje mom izdavaču. Čast mi je biti među 268 odabranih naslova, čast nam je biti među 79 odabranih nakladnika. Izuzetna je čast biti među tako uglednim piscima i pjesnicima, osobito ako se pogledaju ugledni pisci i pjesnici, kao i nakladnici čiji naslovi nisu odabrani i odobreni.
Hvala svima koji su prepoznali i nagradili moje pjesme i moju zbirku, hvala Kulturnom vijeću Ministarstva i Ministarstvu. Hvala što su prepoznali društvenu vrijednost mojih pjesama i zbirke poezije, što su ocijenili da moje pisanje ima smisla. Meni je to veliko stručno priznanje od najvišeg državnog tijela za knjige i književnost u Hrvatskoj, ali i određena satisfakcija u odnosu na pojedina mišljenja kako novinar, i to onaj kojemu to nije zanimanje, koji nema profesorsku ili znanstvenu titulu, može napisati dobre pjesme i složiti dobru i društveno vrijednu zbirku poezije. Ili u odnosu na mišljenje pojedinaca kako ja kao osoba i autor ne znam ili ne mogu napisati dobru pjesmu ili pjesme. Zahvaljujem se na velikoj podršci svima koji su me, nakon nastupa na Stihovnici Siska, Zalogaju poezije, Književnom kompasu i drugima zadnjih nekoliko godina, kao i objava dijela pjesama na osobnom Facebook profilu, hrabrili da napokon izdam svoju zbirku poezije. Hvala svima koji su se iskreno obradovali ovom mom malom uspjehu. Ovo je naš zajednički uspjeh”.

„Sisački (ru)let” je druga umjetnička knjiga Željka Maljevca, ukupno četvrta, do sada je imao promocije u Sisku, Glini i Petrinji, a planira se i promocija u Zagrebu.