Novčana pomoć za obnovu dimnjaka i drugih nekonstrukcijskih elemenata povećava se na 16 tisuća kuna, odnosno 25 tisuća kuna. Odluka je to Vlade RH sa sjednice u četvrtak, 1. travnja 2021. godine.

Novčana se pomoć za sanaciju nekonstrukcijskih elemenata na nekretnini stradaloj u potresu uvećava, dakle, s dosadašnjih 12 tisuća kuna na 16 tisuća kuna, i to za posebni dio obiteljske kuće, stambeno-poslovne zgrade, višestambene zgrade i poslovne zgrade.
Ako je pak posrijedi obiteljska kuća bez posebnih dijelova, uvećanje iznosi 25 tisuća kuna.
Osim dimnjaka, nekonstrukcijski su elementi nekretnine i krovište, zabatni zidovi, stubišta i dizala.

Sredstva za provedbu ove Odluke osigurana su u Fondu za obnovu, a isplaćuju se na temelju odluke Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Pravo na povrat novca

Građani koji su samostalno prionuli hitno sanirati štete imaju pravo na povrat novca. Da bi se ostvarilo pravo na povrat novca valja:
– angažirati ovlaštenog inženjera koji će načiniti elaborat popravka
– angažirati izvođača radova
– angažirati ovlaštenog građevinskog inženjera, odnosno ovlaštenog inženjera strojarstva (bojler, plinske instalacije)
– čuvati originalne račune.
Zahtjev ispunjen na OBRASCU 5 koji možete pronaći na stranicama Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine predaje vlasnik, suvlasnik, predstavnik suvlasnika, odnosno upravitelj višestambene ili poslovne zgrade.

Zahtjev se predaje Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine u Zagrebu, Ul. Republike Austrije 20:
– osobno u pisarnici
– poštom
– u izmještenim uredima Ministarstva:
– Sisak,: Ulica Ivana Kukuljevića Sakcinskog 1;
– Petrinja: Trg Matice hrvatske 18;
– Glina: Trg bana Josipa Jelačića 2;
– Hrvatska Kostajnica: Ulica Vladimira Nazora 17;
– Lekenik: Zagrebačka ulica 77A
– pomoću aplikacije e-Obnova u sustavu e-Građani.

Rok za predaju zahtjeva je 31. prosinca 2021. godine.

Zaprimaju se i prijave za financiranje najamnine za zamjenski stan

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine od, 12. ožujka 2021. Godine objavilo je Javni poziv za financiranje najamnine za stambeno zbrinjavanje osoba kojima su nekretnine stradale u potresu na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske, Zagrebačke, Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije.