Gripa i prehlada rijetko su opasne, no njihovi simptomi redovito su vrlo neugodni. Reagirate li brzo, možete znatno ublažiti tegobe, kažu liječnici. Ključ brza oporavka je u dovoljnom unosu tekućine i hranjivih tvari u organizam te mirovanju.

Prehlada i gripa, koje uzrokuju virusi različitih tipova, izrazito su zarazne; njihovi se virusi mogu prenositi zrakom i dodirom s predmetima kao što su telefoni i kvake. Stoga je važno paziti na higijenu, ali i ojačati imunitet prehranom

Bilo bi dobro odmah ujutro dobro je popiti čašu mlake vode s nekoliko kapi limuna s ili bez meda kako biste potaknuli izlučivanje sline i obranili se od infekcija. U početnoj fazi prehlade i gripe najbolji je izbor kokošja juha. Znanstvenici smatraju da otprilike 1 i 1/2 šalica juhe može smanjiti upalne procese u plućima, što je uobičajen simptom mnogih bolesti dišnih puteva. Iako mehanizam djelovanja kokošje juhe još nije poznat, pretpostavlja se da ta juha pomaže usporiti aktivnost neutrofila, bijelih krvnih stanica koje mogu stvoriti nakupinu sluzi u plućima i tako izazvati začepljenost.
Znanstvenici su otkrili da gotove inačice kokošje juhe, kao i one domaće, mogu postići jednak protuupalni učinak. Također, udisanje pare vruće juhe može privremeno pomoći otvoriti kanale u nosu.
Osim voća dobro je unositi i povrće poput: prokulice, kupusa, kiselog kupusa, brokule i cvjetače koje su niskokalorične namirnice, sadrže prehrambena vlakna i vitamin C koji pomaže kod viroza. Pripremaju se na pari ili lagano kuhane. Kombinirajte ih s pirjanim mesom, kuhanim jajima ili integralnom rižom. Grah na varivo, osobito s kiselim kupusom, niskokalorijski je obrok bogat vlaknima. Od začina je dobro dodavati đumbir, kurkumu i čili. Češnjak u jela dodajte pred kraj kuhanja, a crveni luk možete staviti u početku, i to cijelu glavicu.

Češnjak
Aktivne tvari češnjaka su alicin i alin, koji dokazano ubijaju mikroorganizme. mikroorganizme. Ako možete, držite malen režanj češnjaka u ustima te udišite njegove pare u grlo i pluća. Kad okus postane prejak, brzo ga sažvačite u komadiće i progutajte s vodom.

Cink jača imunitet
Na prvi znak prehlade uzmite pastile cinkova glukonata svakih nekoliko sati. Studija je pokazala da osobe koje su uzimale pastile cinka, u kojima je bilo oko 13 mg ovog minerala, svaka dva sata riješile su se tegoba tri dana prije.

Vitamin C skratit će trajanje viroza
Na prve simptome počnite uzimati vitamin C uz jelo. Iako neće izliječiti prehladu ili gripu, jača imunitet te skraćuje trajanje simptoma. Dobri izvori vitamina C su agrumi, kivi i paprika.

F. I.