Velika svečanost u Sisku


Blagoslov spomenika bl. Alojziju Stepincu u Sisku

Na današnji dan, prije točno 120 godina rođen je blaženi Alojzije Stepinac, hrvatski biskup i mučenik, najsvjetliji lik crkve u Hrvata. Povodom njegova 120. rođendana, kao i 20. obljetnice beatifikacije, blagoslovljen je spomenik kardinalu Stepincu koji  je  u subotu, 5. svibnja,  postavljen ispred Sisačke katedrale.

Svečanost je započela u 17 i 30 sati otkrivanjem novopostavljenog kipa, a nakon blagoslova održano je svečano misno slavlje u katedrali, koje je predvodio sisački biskup Vlado Košić.
U obraćanju vjernicima, između ostalog,  istaknuo je veličinu Stepinčeve žrtve, simboliku križa koji on drži na spomeniku naglasivši kako je to mučenički križ kroz koji je on ponio, i podnio, kao žrtvu za cijeli hrvatski narod.
Nakon mise, vrlo poučno i dirljivo predavanje o Blaženiku održao je mons. Juraj Batelja, postulator kauze za proglašenje svetim bl. Stepinca.

Naglasak predavanja bio je na Stepinčevom djelovanju  pri pomaganju djeci tijekom drugog svjetskog rata u Sisku i okolici kao i svima potrebitima.

Cijelom događaju prisustvovali su predstavnici crkvene, svjetovne i političke  vlasti, među kojima i predstavnici Hrvatskog generalskog zbora.

Svečanosti blagoslova i misnom slavlju u katedrali prisustvovalo je veliko mnoštvo vjernika Siska i okolice,  neki odjeveni u narodne nošenje kraja iz kojega su pristigli.

Posebno su se među okupljenim mnoštvom isticali župljani Župe bl. Alojzija Stepinca iz Budaševa koji se na svečanost stigli u velikom broju uz mnoštvo zastava, odjeveni u prepoznatljive majice Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata, svečane vatrogasne odore  te prekrasne posavske narodne nošnje. Dio župljana iz Budaševa je na svečanost stigao pješice.

Prije same svečanosti, kao i nakon nje okupljeno mnoštvo pred katedralom zabavljali su tamburaši. Druženje uz okrjepu nastavljeno je još dugo nakon završetka službenog dijela proslave ovog važnog događaja.

Izvor fotografije: Sisačka biskupija