USB standard je samo donekle standardizirao punjače za mobitele, koji se i dalje razlikuju od uređaja do uređaja. Čak i neki novi USB Type-C punjači i kablovi nisu kompatibilni sa istovjetnim USB Type-C ulazima drugih takvih mobitela.

Recimo, iz našeg iskustva znamo da Huawei USB Type-C punjači neće napuniti nove Nokia mobitele ili Motorole, kao što bi to trebao biti slučaj, iako sva tri mobitela/punjača imaju isti ulaz – USB Type-C, ali hoće Samsung, i to čak i brzo.

Osim ovog, postoji i problem elektronskog otpada, jer se promjenom mobitela obično mijenja i punjač, posebno ukoliko se mijenja proizvođač kupljenog mobitela. Europska unija je u posljednjem desetljeću zabilježila ogroman porast elektronskog otpada, od kojeg veliki dio odlazi na punjače i pitanje uvođenja novog punjača, istog za sve mobilne uređaje, već nekoliko godina se postavlja i poteže, ali do sada nije bilo konkretnih akcija niti zakona.

Ovo bi se svakako moglo promijeniti  vrlo brzo, pošto je Europska unija odlučila da se ova akcija završi do kraja. “S obzirom na nezadovoljavajući napredak nakon potpisivanja dobrovoljnog sporazuma (MoU) 2009. godine (koji su potpisali najveći proizvođači telefona, među kojima Samsung, Apple, Huawei i tadašnja Nokia), Komisija će pokrenuti studiju procjene nepoštovanja tog sporazuma (koji je istekao 2011. godine), kako bi procijenila troškove i koristi od drugih dostupnih opcija“, rekla je povjerenica za zaštitu konkurencije u EU Margaret Vestager.