Imati vlastiti kutak prostora na otvorenom, ponekad znači pravo bogatstvo, a još ako postoji dio zemlje koji ima potencijal za uzgoj voća i povrća, zadovoljstvo je veće.

Ali, da biste uživali u čarima dvorišta, trebate voditi računa o njemu, odnosno urediti ga i redovito održavati.

Na ulazu u samo dvorište ljudi najčešće primjete travu, stoga upamtite, zdrav, kvalitetan i održavan travnjak vrijedi puno više od bilo koje druge dekoracije.

Izbora biljaka je važna stavka u uređenju dvorišta budući treba voditi računa ima li vaše dvorište hlada, je li tlo izloženo jakom suncu, podneblje u kojem živite, sušna razdoblja…sve to zahtijeva pomnu razradu ali i viziju kako će ta biljka izgledati za par godina. Česta je greška gusta sadnja biljaka zbog nemogućnosti procjene njihova rasta. Biljke se najčešće sade uz rubne dijelove parcele na kojoj je dvorište, a središnji element koji plijeni pažnju su kamenjari ili sve popularnije fontane.

Malo “jezerce” možete napraviti i sami, ne opterečujući previše kućni budžet i to od automobilske gume. Ujedno time starom iskorištenom predmetu dajete novu svrhu.

Potrebno je iskopati dovoljno duboku rupu u zemlji u koju stane guma, koju obložite plastičnom folijom, a višak folije stavljate u prostor između gume i zemlje. Na dno budućeg jezerca pažljivo poredajte šljunak kako se ne bi vidjela folija, dok na same rubove gume možete staviti veće komade kamenja.

U trgovačkim centrima vrlo povoljno se može naći mala pumpa za fontanu sa mlaznicom i nju je potrebno staviti unutra što će davati dojam vodoskoka.
Gumu zatim napunite vodom, a rubove dodatno ukrasite biljkama i drugim ukrasima.

Dvorište se može ukrasiti i drugim predmetima koji više namju prvotnu namjenu, primjerice možete obojati stari bicikl, fiksirati ga u dvorištu i na governal staviti tegle sa cvijećem.
Ista je situacija i sa starim tačkama, drvenim kotačima, gumenim čizmama iz kojih raste ukrasno bilje i slično.
Ne zaboravite dio dvorišta ostaviti i za sjedenje kako bi se što duže i više moglo uživati u uređenom okolišu.
Modernije uređenje dvorišta često uključuje popločavanja od različitih vrsta materijala, što je u početku skuplja opcija, no ima svojih prednosti budući je ta varijanta lakša za održavanje, nema košnje trave, čupanja korova i slično.
Neka uređenje vašeg dvorišta bude odraz vaše kreativnosti, svega onoga što možda u domu ne bi uspjeli spojiti, kombinaciju modernog i tradicionalnog, izbor boja i slično. Budite odvažni i ne zaboravite – jednom lijepo uređeno dvorište zahtijeva i redovito održavanje.
Foto: Pixabay.com; vrijemezavas.info; kucastil.com;