Provedite slobodno vrijeme dalje od tv ekrana ili bilo kakvih drugih ekrana. Neka dobra knjiga bude “prozor u neki novi svijet” kroz koji ćete učiti i raditi na samima sebi!

Danas vam predstavljamo knjigu Jespera Juula pod naslovom Četiri vrijednosti koje će djecu pratiti do kraja života

Jesper Juul rođen je u Danskoj 1948.g. Autor je niza knjiga i tekstova vezanih uz obiteljski život i pedagoške kompetencije i među najpoznatijim je obiteljskim terapeutima našeg vremena. Jedan je od osnivača skandinavskog Kemplerovog Instituta čiji je bio i voditelj. Potom je u nizu zemalja pokrenuo osnivanje Familylaba u kojem roditelji i stručnjaci mogu istraživati i učiti o obiteljskim odnosima i relacijskim kompetencijama.

Četiri vrijednosti koje autor ističe su uvažavanje (sebe i drugih), integritet, autentičnost i odgovornost. U knjizi navodi stvarne obiteljske situacije koje su mu njegovi čitatelji opisivali u pismima, tražeći od njega savjet. Svakoj od situacija pristupa s posebnim senzibilitetom što nam daje mogućnost da navedenu situaciju primijenimo na vlastiti život i preispitamo vrijednosti koje i sami živimo unutar svoje obitelji, a što ovu knjigu čini posebnom i vrlo vrijednom. “Kada je riječ o odgoju, današnji roditelji osjećaju priličnu nesigurnost.

Činjenica je da se trude i da u pojedinim stvarima žele postupati drugačije od svojih roditelja te se pokazati boljima, no problem je u tome što često ne znaju kako. Opazio sam to i u mnogim pismima koja mi roditelji upućuju, tražeći od mene savjet.

Svaka je obitelj sama po sebi jedinstvena i svaka obitelj ima vlastita pravila. Upravo je to jedan od razloga zašto u mojim odgovorima i kolumnama nećete pronaći univerzalni recept za stvaranje sretne obitelji, već ću vas kroz odgovore prije svega pokušati navesti da razmislite o vlastitim stavovima.

Djeci je potrebno vodstvo. Ona su vrijedna uvažavanja, ali nisu ravnopravna. Potrebni su im roditelji koji će znati prepoznati njihovu individualnost. Roditelji koji barem donekle znaju što žele, koji ne inzistiraju na krutim pravilima koja je netko postavio, već postavljaju svoje osobne granice i djeci ih prikazuju na najbolji mogući način. Roditelji koji su iskreni prema sebi i svojoj djeci te oni koji su za sve što se događa u obitelji spremni preuzeti odgovornost. Znam da se radi o visokim kriterijima, no budimo bez brige.

Djeci srećom nisu potrebni savršeni roditelji, već sparing-partneri koji su spremni svaki put iznova preispitati vlastite stavove i razvijati se zajedno s djecom. Uz to, djeci trebaju prenijeti najvažniju poruku od svih, a ona glasi: „U redu si takav kakav si.“ (Isječak iz predgovora knjige)

„Razmaženost“ ne znači da djeca dobivaju previše onoga što žele, već da dobivaju premalo onoga što im je potrebno. Jesper Juul

Izvro: familylab.hr