U Sisku predstavljen roman novinara i urednika NST-a Željka Maljevca “Rođen u incestu”


AUTOR JE USPJEŠNO POLOŽIO SPISATELJSKI ISPIT ZRELOSTI

U organizaciji Sisačke udruge za promicanje alternativne i urbane kulture (SK PAUK), u petak, 6. prosinca, u dvorani Obrtničke komore Sisačko-moslavačke županije, predstavljen je roman Rođen u incestu, sisačkoga novinara i glavnoga urednika Novoga sisačkoga tjednika Željka Maljevca. Uz autora, knjigu su predstavili sisačka pjesnikinja Sanja Domenuš, autor pogovora Ivan Šantek i urednik romana i autor predgovora Siniša Matasović, predsjednik Ogranka Društva hrvatskih književnika Sisačko-moslavačke županije, koji je ujedno bio i moderator ovoga događaja.

Uz SK PAUK kao nakladnika, objavljivanje ove knjige omogućila je i Sisačko-moslavačka županija, bez čije novčane potpore isto ne bi bilo moguće. Uz brojnu publiku, predstavljanju su nazočili sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, dožupan Ivan Celjak, predsjednica Skupštine SMŽ-a Ivanka Roksandić i predsjednik sisačkoga Ogranka Matice hrvatske dr. sc. Tomislav Škrbić.

Ova knjiga je, uz još jednu izdanu knjigu memoarističkog sadržaja Zapisi s Banovine, iz 2010. godine, prvo beletrističko djelo Željka Maljevca. Roman govori o dramatičnomu životu i tragičnomu raspadu jedne velike hrvatske i katoličke obitelji iz okolice Gline na Banovini, od vremena pred Drugi svjetski rat do danas, o životnim padovima i usponima glavnoga junaka Zlatka Kraljevića. U tvrdo ukoričenoj knjizi, na 224 stranice, korišteno je autentično, sada već gotovo arhaično narječje glinskih Hrvata. Sam autor navodi da to nije autobiografsko djelo, već mješavina mašte i zbilje.

Prilikom pozdravljanja nazočnih, urednik Matasović naglasio je da se pisanje knjige od strane novinara, scenarista i književnih kritičara često pretvori u debakl jer su navedeni previše sigurni u svoje znanje i umijeće vladanja slovima. No, to se kod Maljevca nije dogodilo te je on, kako kaže Matasović, uspješno položio spisateljski ispit zrelosti. Također, smatra da je djelo od neprocjenjive važnosti s dokumentarističkoga i povijesnoga stajališta, zbog zabilježenih događaja i običaja glinskoga kraja.

“Vrlo važnu odrednicu pronaći ćemo i u geografskoj poziciji u koju je smještena radnja. Uočavamo kako pisac koristi opće pojmove prilikom imenovanja gradova i mjesta, poput Grad ili Predgrađe, međutim svakomu tko se upusti u čitanje postat će jasno da se radnja najvećim dijelom odvija u okolici Gline i na širem području Banovine. Odnos među spolovima također je njegova neizostavna značajka, kao i prikaz religijskih, svjetonazorskih, političkih i inih pitanja društvenoga uređenja te lokalne sredine”, rekao je Matasović.

U svojemu obraćanju autor Željko Maljevac zahvalio je SK PAUK-u i članovima ove udruge, a posebno njezinu predsjedniku Josipu Klekoviću, koji mu je pružio svu potrebnu pomoć i bezuvjetnu podršku. Nadalje, zahvalio je uredniku Matasoviću, lektoru Matijasu Bakoviću, grafičkom uredniku Žarku Jovanovskom te županu Žiniću i dožupanu Celjaku na potpori i materijalnoj pomoći pri izdavanju romana.

“Iako je naziv romana težak, tmuran i složen, pomalo i tabu-tema, želim vam da se večeras u našemu dobromu i veselomu društvu osjećate dobrodošlo, ugodno i lijepo. Večeras ćemo s ponosom govoriti o pobjedi dobra, ljubavi, časti i poštenja nad svim lošim silama i nepravdama ovoga svijeta. Želim vam večeras, baš na blagdan svetoga Nikole, prenijeti lijepe i dobre želje dobra, solidarnosti, časti i ljubavi, o čemu u romanu priča glavni junak Zlatko Kraljević. Prihvatite ovaj roman i sve što je u njemu napisano kao moj mali, skromni dar od mojega maloga srca baš kao da vam ga je donio ovaj svetac i dobrotvor, upravo onako kako zaslužujete. Hvala vam od srca svima!”, poručio je okupljenima Maljevac. Zahvalio se Udruženju obrtnika grada Siska i njihovoj predsjednici Ivanki Čačić na ustupljenoj dvorani za promociju i Mlinu i pekarama Sisak i njihovoj direktorici Vesni Butorac na potpori u organizaciji domjenka.

U ime Sisačko-moslavačke županije, auditoriju se obratio i župan Ivo Žinić, prije svega pozdravivši sve u dvorani i čestitavši Maljevcu na njegovomu prvomu romanu. Rekao je da SMŽ doista podržava udruge u kulturi i da nastoji izdvajati više materijalnih sredstava, nego prije nekoliko godina, ali da bi trebalo još više jer je kultura bitna za svako društvo. Autoru se obratio ne samo kao župan, već i kao dugogodišnji prijatelj, tim više što dolaze iz istoga kraja.

“Drago mi je da sam večeras došao ovdje i da mogu zajedno s tvojim prijateljima, znancima i suradnicima podijeliti tu radost i biti na svečanoj promociji ove vrijedne knjige. Čestitam ti na tomu i neka ti to bude poticaj za daljnji rad, kako na ovomu području, tako i na novinarskom koji također nastojimo poduprijeti. Mi, kao Županija, i dalje ćemo podupirati rad ove udruge, ali i svih drugih udruga na području SMŽ-a koje se bave kulturom. Naravno, pokušat ćemo s vremenom izdvojiti i značajnija sredstva”, obećao je župan.

Na kraju se okupljenima obratio i Ivan Šantek iz Gline, kao svjedok vremena i autorov prijatelj iz djetinjstva.

“Ja sam Željkov susjed i mi smo se kao djeca igrali. Imao sam sreću čitati njegove pjesme još od vremena kada je on to još školskim rukopisom pisao u bilježnicu pa sve do današnjih dana, kada sve to čitam putem Facebooka. Uvijek se kaže da su pjesme kao ptice, dolete pa odlete, stoga se Željko odlučio na prozni oblik. Za napisati djelo takve tematike treba imati veliku unutarnju snagu; po mojemu mišljenju, Željko je to uspio. Ovim romanom autor je svima nama poslao veoma snažnu poruku, a na nama je da se nad njome duboko zamislimo”, zaključio je Šantek, još jednom čestitavši Maljevcu i zaželjevši mu mnogo uspjeha.

Dijelove romana su čitali Sanja Domenuš, Siniša Vidović i autor; nedovoljno da otkriju radnju, no ipak dovoljno da potaknu na čitanje. Cijeli događaj su glazbom popratili poznati sisački kantautor Giovanni Furlan i njegov prijatelj i suradnik Vlado Vužić.
.