U ponedjeljak djeca kreću u školu! Policija poziva na oprez vozače, ali i roditelje


Naglasak je na adekvatnom smještaju djece u vozilu te korištenju sigurnosnog pojasa, sigurnosne sjedalice i postolja za sjedenje.

Također se mole roditelji da vlastitim primjerom pokažu djeci pravilan način prelaska preko kolnika, korištenje pješačkog prijelaza, prelazak kolnika na raskrižju gdje se nalaze semafori, kretanje nogostupom, vožnju biciklom i sl.

Temeljem aktivnosti iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske, koje se odnose na zaštitu djece i mladih kao sudionika u prometu, Policijska uprava sisačko-moslavačka i ove će godine tijekom mjeseca rujna provesti preventivnu akciju „Poštujte naše znakove“.

Akcija je usmjerena na zaštitu djece u prometu te sprječavanje ugrožavanja njihovih života, naročito u prvim danima polaska u školu i njihovog samostalnog sudjelovanja u prometu.

Tijekom prošle 2018. godine na prometnicama ove Policijske uprave evidentirano je 1465  prometnih nesreća, od kojih je 18  nesreća s poginulim osobama. S ozlijeđenim osobama evidentirano je 415 nesreća u kojima je 123 osoba teško, a 517 lakše ozlijeđeno. U 1032 prometne nesreće nastala je samo materijalna šteta.

Prošle godine na prometnicama naše županije u prometnim je nesrećama sudjelovalo 194 djece (2017. godine – 167) u dobi do 14 godina, pri čemu je devetero djece teško ozlijeđeno (2017. godine – 6), a 32 lakše (2017. godine – 33). Najveći broj djece u prometnim nesrećama su bili putnici, i to njih 180, zatim u svojstvu vozača jedno dijete, dok je u svojstvu pješaka bilo njih 13.

U prvom polugodištu ove godine u prometnim nesrećama je sudjelovalo 62 djece (2018. godine – 75), pri čemu je dvoje djece smrtno stradalo, 16 lakše ozlijeđeno, dok teško ozlijeđenih nije bilo.

U sklopu provođenja ove akcije, a u dogovoru s predstavnicima prosvjetno-pedagoške službe i ravnateljima škola, policijski službenici će na područjima svih policijskih postaja održati kraća edukativna predavanja učenicima prvih razreda osnovnih škola te ih tom prilikom upoznati s temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu (način prelaska preko kolnika, korištenje pješačkog prijelaza, prelazak kolnika na raskrižju gdje se nalaze semafori, vožnja u automobilu, kretanje nogostupom, vožnja biciklom i sl.).

Policijski službenici također će biti nazočni i na prvim roditeljskim sastancima učenika prvih razreda na kojima će roditeljima u kratkim izlaganjima izložiti nekoliko najvažnijih poruka o sigurnom sudjelovanju njihove djece u prometu, s naglaskom da posebnu pozornost obrate na adekvatni smještaj djece u vozilu te korištenje sigurnosnog pojasa, sigurnosne sjedalice i postolja za sjedenje.

S predstavnicima tijela jedinica lokalne i područne samouprave nadležnih za promet te poduzeća nadležnih za održavanje prometnica, policijski službenici su već izvršili obilazak i pregled prometnica u zonama škola, pri čemu je utvrđeno stanje samih prometnica i prometne signalizacije te je glede uočenih nedostataka odgovornima naloženo njihovo otklanjanje.

Tijekom mjeseca rujna, svakog dana, a posebno u vrijeme početka i završetka nastave, policijski službenici pojačano će pokrivati ceste, ulice i raskrižja u zonama škola radi što sigurnijeg i nesmetanog dolaska i odlaska djece u i iz škole. Tom će prilikom poduzimati sve zakonom propisane mjere prema vozačima koji čine prometne prekršaje, naročito prekršaje nepoštivanja prednosti prolaza pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu, ali i ostale prekršaje u zonama škola. U Sisku će u nadzor pješačkih prijelaza biti uključeni i pripadnici prometne jedinice mladeži.

Tijekom trajanja ove akcije, odnosno tijekom rujna, policija će zasebno te u suradnji s inspektorima cestovnog prometa vršiti i pojačani nadzor autobusa koji prevoze školsku djecu. Kontrolirati će se tehnička ispravnost vozila, ali i udovoljavanje i poštivanje svih ostalih odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama, naročito onih koje se odnose na ispunjavanje uvjeta za autobuse kojima se prevoze djeca.

Očekujemo da će svi sudionici u prometu svojim odgovornim ponašanjem pridonijeti uspjehu ovogodišnje akcije Poštujte naše znakove i time izravno utjecati na smanjenje rizičnih ponašanja u prometu, kao i na smanjenje broja prometnih nesreća, naročito onih u kojima stradavaju djeca.