Velik broj Siščana svakodnevno putuje što javnim prijevozom što u vlastitom aranžmanu, na posao u Zagrebačku županiju ili Grad Zagreb. Kako su troškovi života jeftiniji u Sisku u odnosu na Zagreb, na svu sreću Siščani ostaju živjeti u Sisku. Provezete li se Galdovom, Zelenim Brijegom, Zibelom…koji su samo nekoliko minuta nadomak centra grada, možete vidjeti veliki broj natpisa na ogradi “PRODAJEM”.

Jeste li se zapitali zašto je tržište nekretninama u Sisku nedovoljno privlačno za npr. Zagrepčane? Zašto Sisak ne vide kao mjesto za život oni koji žive u zagrebačkoj vrevi tramvaja, nebodera, asfalta…

Na području grada Siska posluje nekoliko agencija za nekretnine, no sve se više građana prilikom kupnje ili prodaje vlastite nekretnine odlučuje na samostalni angažman putem društvenih mreža i besplatnih stranica za oglašavanje.

To nas je ponukalo da istražimo najkorisnije savjete vezane upravo za kupnju nekretnine. Možda privučemo kojeg novog stanovnika u naš grad 🙂

  1. Dokumentacija

Nakon što pronađete dom po mjeri i odlučite se na kupnju stana ili kuće, provjerite svu dokumentaciju koja će vam trebati pri realizaciji kupovine. Najprije provjerite vlasništvo upisano u zemljišnoj knjizi općinskog suda na području na kojem se nekretnina nalazi, te od vlasnika nekretnine zatražite dokumentaciju o zgradi i zemljištu koje posjeduje, kao i energetski certifikat. Dokumentacija uključuje: izvadak iz zemljišne knjige, građevinsku dozvolu ili drugi odgovarajući akt za građenje, uporabnu dozvolu i energetski certifikat.

U izvatku iz zemljišnih knjiga dobro provjerite broj čestice, upisanu površinu i kulturu (možete provjeriti Ovdje), potom utvrdite tko je stvarni vlasnik nekretnine a u dijelu teretovnice postoji li zabilježba da je nekretnina opterećena pravima trećih osoba, primjerice hipotekom, pravom nazadkupa, prvokupa, najma ili zakupa, otkupa, postoji li ovrha ili plomba…

  1. Energetski certifikat

Energetski certifikat je dokument koji predočuje energetska svojstva zgrade izrađen od ovlaštene osobe  za energetsko certificiranje – energetski certifikatori. Dokument vrijedi deset godina od dana njegova izdavanja.

  1. Sklapanje predugovora

Stranke u postupku kupnje/prodaje nekretnine potpisuju predugovor definirajući predmetnu nekretninu, navodeći precizan zemljišnoknjižni podatak o nekretnini (katastarsku općinu, broj čestice i broj zemljišnoknjižnog uloška), potom opis nekretnine (za stan je to adresa, kat, broj stana, opis prostorija i ukupna površina), cijena, datum sklapanja konačnog ugovora i ukoliko je ima, isplata kapare za nekretninu.

4. Ugovor o kupoprodaji

Uz sve što ste naveli u predugovor, u ugovor o kupoprodaji uvrštava se datum predaje nekretnine u posjed kupca kao i jamstvo prodavatelja da na nekretnini ne postoje prava trećih osoba. I potom se ovjerava kod javnog bilježnika. Ako kupujete nekretninu kreditom banke, ugovor ćete prethodno solemnizirati kod javnog bilježnika, a banka će upisat hipoteku na nekretninu. Prodavatelj vam je dužan predati i energetski certifikat ili njegovu kopiju.

  1. Upis vlasništva

Vlasništvo nad nekretninom upisuje se u zemljišne knjige i to temeljem ugovora o kupoprodaji i tabularne izjave.

6. Porez na promet nekretnina

Nakon što ste kupili kuću ili stan, imate obvezu u roku od 30 dana od dana potpisivanja kupoprodajnog ugovora, prijaviti to ispostavi Porezne uprave na području gdje se nalazi nekretnina. Stopa poreza na promet nekretnina je četiri posto od tržišne vrijednosti nekretnine u trenutku njezina stjecanja, a trošak snosi kupac.
U određenim je slučajevima kupac oslobođen od plaćanja poreza na nekretninu. Više o tome možete saznati Ovdje.