Trail utrka je fizička aktivnost koja podrazumijeva kretanje na nogama – hodanje, planinarenje ili trčanje po različitim prirodnim terenima (doline i ravnice, brda, gore, planine) na kopnenom dijelu ili na otocima, i to u potpunosti po označenim stazama od strane organizatora trail utrke.
U trail utrci svaki natjecatelj dužan je kretati se po označenoj stazi, bez iznimaka, a svako nepridržavanje navedenog pravila rezultirat će sankcioniranjem natjecatelja u prijestupu. U slučaju da staza djelomično kreće putovima koji su već označeni planinarskim oznakama (markacijama), a Organizator postavi vlastite oznake samo na skretanjima i križanjima, utrka se i dalje može smatrati trail utrkom. Pri tom u raspisu utrke obavezno mora biti navedeno da je utrka trail koncepta, uz objašnjenje što se pod tim podrazumijeva.

S druge strane treking utrka je fizička aktivnost koja podrazumijeva kretanje – hodanje, planinarenje ili trčanje po prirodnim terenima (doline i ravnice, brda, gore, planine) na kopnenom dijelu ili na otocima. Biranje puta kretanja radi se uz pomoć zemljovida, kompasa, te druge propisane obavezne osobne opreme. Staza nije označena od strane organizatora utrke te se svaki natjecatelj može slobodno kretati po vlastitom nahođenju, osim putova koji su u uputama utrke zabranjeni. Na treking možete gledati kao na orijentacijsku utrku u prirodi.

Na svim trail i trek utrkama postoje kontrolne točke koje se postave na položaju određenim od strane Organizatora utrke. Kontrolne točke mogu biti točke s postavljenim perforatorima, gdje natjecatelj sam perforira kontrolni listić koji mu je priredio organizator ili točke “žive” kontrole gdje Organizator zapisuje prolazak natjecatelja. Kod trail utrka kontrolne točke se uglavnom obilaze redosljedom, dok to nije slučaj kod treking utrka. Kada natjecatelj dođe u cilj utrke, dužan je pokazati svoj kontrolni listić gdje mu se provjeravaju kontrolne točke.

Najbitnije su dobre trail tenisice prilagođene terenu sa adekvatnim potplatom kako bi se osiguralo bolje prianjanje za podlogu, veću stabilnost i izdržljivost. Ono po čemu se trail oprema uvelike razlikuje od cestovne je ruksak. On je potreban jer na duge utrke treba nositi puno tekućine, nešto hrane, prvu pomoć i tako dalje. Ruksak je anatomski i malen, sadrži mijeh za vodu i puno džepića iz kojih je lako prilikom kretanja uzeti on što vam treba (gelovi, bočice i slično). Malim pomičnim kopčama ruksak se preko prsa učvrsti kako ne bi previše skakao prilikom trčanja. Na kraćim trailovima ponekad nije potreban ruksak nego se bočice mogu nositi u pojasu koji se stavi oko struka ili u ruci. Smeće (prazne boce, omoti od gelova) se obavezno nosi u ruksaku do cilja – nikako se ne smije odbaciti u prirodu!

Također, pametno je ponijeti i vjetrovku koja štiti od kiše i vjetra jer se uvjeti na stazi mogu znatno mijenjati od podnožja prema vrhovima planine. Neki trail trkači sa sobom nose štapove za trčanje. Oni su korisni ako staza ima puno strmih uspona i silazaka – u suprotnom su samo dodatni teret. Inače služe za osiguravanje ravnoteže i stabilnosti i kao potpora pri penjanju. Odjeća je većinom slična uobičajenoj, uz preporuku da ima reflektirajuće dijelove i da se skinu sve etikete kako ne bi došlo do nepotrebnog žuljanja. Pametno je nositi kapu – u slučaju jakog sunca za zaštitu ili u slučaju hladnoće za grijanje.

Također je i preporuka koristiti kompresijsku opremu (za potkoljenični i natkoljenični dio, te trup i ruke). Ako se radi o utrci koja se u bilo kojem dijelu trči po noći, treba imati čeonu lampu, a preporučuje se nositi je uvijek jer se nikad ne zna u kakvoj se situaciji možete zateći. Ono što još spada u obaveznu opremu na većini utrka su zviždaljka, astro-folija, prva pomoć (flasteri, gaze, sredstvo za dezinfekciju), karta, mobitel s dobrom i napunjenom baterijom i ogledalce. Zviždaljka je korisna u slučaju da se zalutate, a u većini slučajeva nalazi se ugrađena u remen ruksaka.

Izvor: Č. I.
Foto: pixabay