Iako nam je glas potreban u svim sferama života, ipak se svijest o važnosti glasa javlja tek onda kada glas oboli ili kada ga izgubimo.

Svjetski dan glasa i zdravlja glasnica obilježava se svake godine 16. travnja. Taj se dan ističe osvještavanje važnosti pravilnog vokalnog ponašanja u svakodnevnom životu čovjeka. Svjetskim danom glasa podižemo svjesnost društva o prevenciji, liječenju i vokalnoj terapiji poremećaja glasa te se ističe nužnost provedbe interdisciplinarnih znanstveno-istraživačkih aktivnosti s ciljem kontinuiranog prikupljanja novih spoznaja o glasu i vokalnoj patologiji, a ovogodišnja tema je „Jedan svijet-mnoštvo glasova“.

Obilježavanjem ovoga datuma cilj je informirati opću i stručnu javnost da promuklost i promjena boje glasa koja dulje traje može ukazivati na ozbiljna zdravstvena stanja kod čovjeka.

Kako ističu liječnici, ako promuklost kod osobe traje dulje od četiri tjedna potrebno je svakako kontaktirati svog liječnika, a na odmet nije ni specijalistički pregled kod otorinolaringologa koji kratkim i jednostavnim pregledom te primjenom moderne tehnologije može otkriti promjene na glasnicama. Mnogi drugi specijalisti, poput stomatologa, prilikom liječenja i pregleda zubi također imaju prilike pogledati i sluznicu usne šupljine, te su oni također važni za rano otkrivanje karcinoma usne šupljine.

Sama ideja o obilježavanju Svjetskog dana glasa nastala je 1999. godine u Brazilu nakon redovnog godišnjeg kongresa liječnika fonijatara i otorinolaringologa te drugih profesionalaca koji se bave proučavanjem glasa i organa potrebnih za razvijanje istoga. Željeli su upozoriti da promukli glas može značiti i tumor glasnica te da rano prepoznavanje može pružiti veću šansu izlječenja. Naime, te je godine zabilježen uzastopni porast tumora grla i glasnica, pa je odlučeno da se svake godine skrene pažnja na te probleme ali i da se sustavno daju upute te organiziraju edukacije za glasovne profesionalce o tome kako sačuvati glas.

Izvor: cem.hr
Foto: unsplash.com