Sveti Joakim i sveta Ana – roditelji Blažene Djevice Marije


Započnimo dan ovom lijepom molitvom svetoj Ani

“Sv. Ano, zaštitnice moja i majko, dopusti mi, da se i danas preporučim tvojem zagovoru i zaštiti.

Isprosi mi kod Isusa, Sina Božjeg, sve one milosti, koje su mi potrebne, da vjerno vršim sve svoje dužnosti i da poradim oko svoga vječnog spasenja, kao što si ti nekada vršila sve svoje dužnosti i radila oko svoga spasenja.

Tvojoj materinskoj ljubavi i brizi preporučujem i svoje rođake i ukućane; isprosi im milost da sa mnom provedu ovaj dan bez grijeha na slavu Božju.

Svi sveci Božji, osobito ti, zaštitnice moja, sveta majko Ano, molite za me kod Boga, da stupam vašim stopama, da živim kreposno i sveto i da konačno po vašem zagovoru budem primljena u nebo, da tamo s vama Boga dičim i slavim na sve vijeke vjekova. Amen.”

Danas crkva liturgijski slavi svetog Joakima i svetu Anu, roditelje Blažene Djevice Marije. Poznati su iz „Jakovljevog protoevanđelja“apokrifa ( pobožnog spisa) iz vremena prve Crkve.

Bili su to vrlo pobožni ljudi, puno su molili, a svoj su prihod dijelili na tri dijela – jedan dio za sirotinju, drugi za hram, a treći sebi.

Već u poodmakloj dobi, nakon puno  molitve i posta, objavio se anđeo, najprije Joakimu, a potom i Ani i rekavši im kako će biti blagoslovljeni djetetom.

Tako je i bilo. Postali su roditelji Blažene Djevice Marije.

U ikonografiji se sveta Ana prikazuje s Joakimom, Isusom i Marijom, a oznake su joj knjiga i vrata. Sveti Joakim se obično prikazuje s lopatom, sa svetom Anom i Djevicom Marijom, a oznake su mu janje i golub.

Pobožnost prema svetoj Ani vrlo je raširena. Ona je omiljena svetica u hrvatskom narodu. Zaštitnica je roditelja bez djece, trudnica, majki i baka, udovica, kućanica, tkalja, radnika raznih struka, a zazivaju je kod neplodnosti i izgubljenih stvari te kao pomoćnicu pri lakoj smrti, kod kostobolje i groznice.

Sveti Joakim se posebno časti kao zaštitnik očeva i djedova, ali i kao zaštitnik domaćica, trudnica i porodilja. Njihov se blagdan također slavi i kao dan posvećen bakama i djedovima.

Izvor: Vjera i djela
Izvor fotografije: Selo.hr, TNT PORTAL