Lepoglava je od 13. do 15. rujna 2019. godine postala čipkarsko središte svijeta. Naime, u Lepoglavi se održava 23. Međunarodni festival čipke.
Tim povodom predstavljamo Vam Sunčanu čipku –  jedinstveni vez u Slavoniji.

Već gotovo stoljeće u Brodskom se Posavlju izrađuje sunčana čipka. Jedinstveni vez u Slavoniju je došao početkom 20. stoljeća putem ženskih časopisa, a vješte su ga ovdašnje čipkarice dovele do savršenstva.

Motivi su šivana čipka, izrađena običnom šivaćom – krpačom  iglom na prethodno izrađenoj mrežici – kosturu na  kojem su sve niti napete u krug ili četvorini i križaju se u središtu tako da izgledaju kao paukova mreža , zraci sunca. Otuda i naziv „sunčana“ čipka.
Motivi se izrađuju na drvenim okvirima – ramicama kalupčićima. Najčešće su kružnog oblika, koriste se i ramice ovalnog, kvadratnog i trokutastog oblika. Rub ramice je uokolo zarezan i ima gusti niz zubića.

Motivat se započinje s dva konca u bijeloj boji. Jednim se koncem iskriža mrežica promjerom okvira, snuje motiv, tako da se sve niti mrežice sijeku u sredini okvira- kolutića. Drugim se koncem istovremeno svaka nit mrežice na rubu okvira prihvati  i taj drugi konac oko zubića zaplete ne radeći čvoriće.
Na mrežici, kao osnovi, šivaćom iglom i bijelim koncem, veze se ornament, počevši od sredine mrežice, zapljeće se motiv, a ispolak se popunjava.

Kada je ornament jednog motiva završen, prođe se još jednom ili dva puta njegovim rubom i vezu se čvorići. Konac koji je držao mrežicu motiva na zubićima koturića odmota se i izvuče, čime je čipka oslobođena s okvira.

Kroz niz godina izrade čipke stvorila se zanimljiva terminologija vezana uz čipku. Sunčana čipka različitih motiva je motiv, žena koja izrađuje čipku- motive je motivalja, predmet u koji je čipka aplicirana je motivani, kada žena ide čipku raditi ide motivati, a ženska rubina sa detaljima sunčane čipke je motivara.

Uzorci čipke najčešće su geometrijski višesline rozete (sunce, zvizde, zvizdice…), zatim geometrizirani biljni ornamenti (tulipan, šljiva, djetelina, razni listovi…).
Izrađuju se i razni uzorci srca, leptir, križ…

Namjena joj je apliciranje odnosno ušlingavanje ili uheklavanje u stolnjake, nadstolnjake, otarke, otarčiće, muške ili ženske rubine i tako dalje.
Motive čipke nalazimo našivene na rubovima ručnika, peškira, otaraka, pokrivki- ponjavi.

Kao i druge čipke može se nositi na donji rub ženskih skuta rubine ili krila, oko rukava oplećka, uz dva ruba marame za glavu ili marame oko vrata, na pregači.
Muške nošnje također su ukrašene s motivina čipke, na prsima košulja, uokolo donjeg ruba košulja, kao i donjeg dijela gaća.

Bogatstvo različitosti ove čipke je prepoznato u cijelom svijetu tako da su primjerci izloženi u najvećem svjetskom muzeju čipke u Vologdi, (Rusija), Brazilu, Tenerifima, Njemačkoj…

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske u srpnju 2012. godine donosi Rješenje u kojemu se utvrđuje da je ‘Umijeće izrade sunčane čipke – motiva svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske’.

Izvor fotografija: Sikirevački S. Motivi