Ako niste znali, promjena okruženja, iz sigurnosti i topline obiteljskog doma prema novim i raznovrsnim aktivnostima u dječjem vrtiću, jedan je od najvažnijih trenutaka i izazova ranog djetinjstva te veliki korak kako za dijete, tako i za roditelje.

Za većinu obitelji, ovaj početak novog životnog razdoblja ujedno znači i prvo dulje odvajanje od djeteta. Premda smo svjesni da je ono neophodno za osamostaljivanje, učenje te stvaranje novih poznanstva i prijateljstava, odvajanje od osoba koje volimo je uvijek bolno. Stoga svako dijete prolazi proces adaptacije, kako bi se ta promjena odvila što bezbrižnije, i za jedne i za druge.
Što je adaptacija? Adaptacija (prilagodba) je vremensko razdoblje u kojem se dijete prilagođava novoj situaciji, odnosno polasku u dječji vrtić. Svako dijete na svoj način doživljava prelazak iz obitelji u jaslice ili vrtić te, s obzirom na početnu reakciju djeteta i duljinu trajanja, razlikujemo četiri oblika adaptacije: laka (10-15 dana), uobičajena (do 30 dana), teška (dva mjeseca i više), zakašnjela (nakon jedan – dva mjeseca u vrtiću). Većina djece prođe proces adaptacije bez većih teškoća; teža prilagodba prisutna je samo kod malog broja djece.
Što možete očekivati? Tijekom procesa adaptacije, dijete se prilagođava ne samo na odvajanje od roditelja, nego i na razne druge faktore, poput: ranijeg buđenja, novog kreveta, većeg broja nepoznatih osoba, dijeljenja igračaka, itd. Stoga i njihove reakcije mogu biti raznovrsne:otvoreno negodovanje, burno reagiranje (plač, protestiranje zvanjem mame ili tate, odbijanje uključivanja u aktivnosti, itd.), regresija u ponašanju (puzanje, neverbalna komunikacija, obavljanje nužde u gaćice), odbijanje komunikacije s djecom/odgojiteljima

ALI, I:
• veseli ulazak u skupinu
• otvoreno prihvaćanje situacije
• uključivanje u interakciju s drugom djecom

Promjene u ponašanju za vrijeme adaptacije su prolaznog karaktera i nestaju kada se dijete prilagodi, odnosno stekne osjećaj sigurnosti u novoj sredini.

Kako možete pomoći svom djetetu?

Prije polaska u vrtić:
Upoznajte dijete s time što ga čeka u vrtiću (prostor, djeca, odgojitelji…); prošećite do zgrade vrtića/igrališta
Razgovarajte o vrtiću u veselom i pozitivnom tonu
Vodite dijete u goste, u park, na kraće čuvanje kod poznate osobe
Osigurajte vrijeme potrebno za boravak uz dijete za vrijeme adaptacije
Osamostalite dijete u skladu s njegovim mogućnostima (uzimanje krute hrane, korištenje žlice i šalice, samostalno presvlačenje)
Odvikavanje od dude/flašice/pelena planirajte prije ili poslije adaptacije
Dogovorite s djetetom prijelazni objekt, odnosno omiljenu igračku/dekicu/knjigu koju će nositi u vrtić, a koja će ga podsjećati na roditelje i dom
Počnite dijete privikavati na raniji ritam buđenja i hranjenja.

Izvor: F. I.
Foto: pixabay