Posljednjih dana štandove Gradske tržnice Kontroba u Sisku krase domaće jagode a za vas smo provjerili kako se kreću cijene.
Tako se mogu pronaći domaće jagode iz okolice grada pri čemu cijene košarica variraju od 10 do 12 kuna, Moslavačke jagode čija košarica iznosi 25 kuna te Neretvanske po 20 kuna.
” 100 grama jagoda sadrži vitamin C, vitamin K, vitamin B3, folnu kiselinu, kalcij, željezo, magnezij, fosfor, kalij, mangan, a osim nutritivnih vrijednosti i korištenja za razne slastice i voćne salate, jagode se sve više upotrebljavaju i u kozmetičke svrhe.”
Budući su bogate vitaminom C koji je potreban za proizvodnju kolagena, pridonose elastičnosti koži, a sadrže i elagičnu kiselinu koja sprječava uništenje kolagena i inflamaciju u stanicama kože.
Jagode sadrže prirodne kiseline koje mogu izbijeliti vaše zube tako da mogu pomoći da vaš osmijeh zablista 🙂
Za sve one koji pak ne razmišljaju toliko o upotrebi jagoda u kozmetičke svrhe, donosimo jedan super brzi recept za fini kolač od jagoda!
Sastojci:
BISKVIT KREMA
- 2komada jaja 2 vrećice pudinga od vanilije
- 10 dkg šećera 10 dkg šećera
- 12 dkg brašna 3 dcl mlijeka
- malo praška za pecivo 2 čašice kiselog vrhnja
- 3 žlice vode želatina i 2 vrećice preljeva za torte
Priprema
Za biskvit-mutiti jaja i šećer, dodati vodu i na kraju brašno prethodno pomiješano sa pr
aškom za pecivo.Peći 10-tak minuta na cca 200°c dok biskvit ne poprimi svijetlo smeđu boju.
Krema-Od 3 dcl mlijeka duzetti 1 dcl i pomiješati ga sa praškom za puding i šećerom.Ostatak mlijeka zakuhati, maknuti sa vatre i polako u njega dodati smjesu praška za puding i šećera.Vratiti na vrlo laganu vatru i miješati dok se ne zgusne.
U dobivenu kremu umiješati kiselo vrhnje i želatinu koju smo pre
thodno pripremili prema uputama na pakiranju.
Vruću kremu preliti preko biskvita i staviti u hladnjak da se stisne.
U međuvremenu očistite jagode, prepolovite ih i pospite šećerom te ostavite u hladnjaku da puste sok.
Jagode slagati po kremi, jednu do druge.Zakuhajte preljev za torte prema uputama sa pakiranja, uz napomenu da prašak za preljev razmutite sa sokom koji su pustile jagode.Vruć preljev preliti preko jagoda.
Vratiti u hladnjak da se stisne.
Kolač je najbolji sutradan kada je dobro ohlađen. (Izvor:www.coolinarika.com)
Foto:pixabay.com