U „zasebnoj kategoriji prepoznatljivosti“ koju čine naši dragi, prepoznatljivi Siščani, danas donosimo „slatku priču“ obitelji Idrizi.
Ima li uopće netko u našem gradu i šire, a da nije kušao sladoled kod „Tri jagode“??
Poznata slastičarnica u centru našega grada, toplo mjesto koje odiše domaćinskim ozračjem, sladoled koji donosi čaroliju posebnih okusa našem nepcu, kolači, limunade, mirisni čajevi u zimsko doba…….
Nezaobilazna stanica svih Siščana, bez obzira na dob. Mjesto sastanka prije ili poslije kina, predstave, ili kao početna točka izlaska!! Rečenica: „Nađemo se kod Tri jagode!“ je sigurno jedna od najčešće izgovaranih kad se dogovaraju izlasci.
Kroz svijet slastica i priču o tome kako je sve počelo vodi nas g. Servet Idrizi, vlasnik slstičarnice i naš domaćin.

Možete li nam za početak reći kako to da ste se počeli baviti slastičarstvom? Je li slastičarski zanat nešto što je već prije postojalo u Vašoj obitelji i ako je, tko je započeo cijelu „slatku priču“ obitelji Idrizi?

Slastičarnica “Tri Jagode” je nasljedstvo moje obitelji tako da sam se sasvim slučajno počeo bavit tim poslom. Obrt koji i danas nosi isto ime osnovao je moj djed davne 1949. godine !!

Slastičarnica koju znaju svi Siščani, ali i gosti koji dođu u naš grad smještena je na atraktivnoj lokaciji u centru Siska. Znamo da je tu, rekli bismo, oduvijek, no kada je točno otvorena? Predstavite nam kratko slastičarnicu „Tri jagode“!

Kao sta sam prethodno rekao, slastičarnica je treća u nizu koja je otvorena, prva je na otoku Rabu te je nakon nje otvorena još jedna na otoku Krku, u Baškoj i ova naša u Sisku. U diobi moga djeda i dvojice njegove braće, nama je pripala slastičarnica u Sisku !!

Bez obzira što je zima, kod vas je uvijek toplo i puno ljudi posjećuje slastičarnu? S dolaskom toplih dana velik broj ljudi stoji u redu ispred hladnjaka sa sladoledom. Ostali gosti sjede vani na terasi. Kako se tada radi, ima li potrebe za dodatnim radnicima i kako ih nalazite?

U ljetnim danima posao je jačeg intenziteta, potrebe za radnicima ima i nažalost to je u današnje vrijeme najveći problem. Nema ljudi za posluživanje, a sa stručnim kadrom za proizvodnju još je teže !!

Osim izvrsnog, sasvim posebnog sladoleda, naše „Tri jagode“ nude još puno neodoljivih slastica. Što je u ponudi, čime se Siščani najčešće slade ovih hladnih dana?

Najviše se u zimskim danima slade kolačima, toplim napitcima i kavom. U ponudi imamo razne vrste kolača koji se rade samo sa isključivo kuhanim kremama bez ikakvih aditiva i umjetnih emulgatora te naša poznata kremšnita ima najbolju prođu, nakon nje odmah slijedi šaumšnita !

Vratimo se mi ipak sladoledu. Vjerujemo da imate svoj „tajni recept“ za sladoled koji pripremate i nudite svim sladokuscima. Možete li nam otkriti barem neke sastojke neophodne za izradu sladoleda? Koliko je vremena potrebno za njegovu pripremu? Obzirom da se brzo prodaje, stižete li proizvesti dovoljne količine u toplim danima i mjesecima?

Po pitanju sladoleda naravno da postoje kulinarske tajne te smo jedni od rijetkih koji još uvijek radimo većinu sladoleda po tradicionalnim receptima sa svježim jajima isto tako bez umjetnih dodataka. Kad je u pitanju količina proizvedenog sladoleda, nemamo problem pošto smo modernizirani sa strojevima koji su znatno brži i bolji u procesu proizvodnje te nam za potrebne količine omogućuju brzu i kvalitetnu proizvodnju, sve stignemo.

Kakvo je Vaše viđenje budućnosti ovoga zanata? Postoji li interes među mladim naraštajem za ovim zanimanjem? Kako ih motivirati za ovaj „slatki“ posao?

Budućnosti vjerojatno ima, samo je potrebno veliko odricanje i rad, a što se mladih tiče interes je sve manji, motivacija je isključivo novac. Matematika im je jedino bitna, ako se ne vide u dobiti, nema tu ni interesa.

S jedne strane razumijemo mlade, pitanje egzistencije je na prvom mjestu, ali Vi i obitelj, kao i druge slastičarske obitelji živite unatoč poteškoćama kojih sigurno ima. Uz sredstva koja osiguravaju egzistenciju, puno je ljubavi utkano u ovaj posao, je li to dobitna kombinacija?

Definitivno, kao i u svakom poslu, ako čovjek želi biti uspješan mora imati i ljubavi prema onome što radi! Tako i u slastičarstvu, bez toga nema napretka a niti budućnosti !!

Kakva su Vaša saznanja, školuju li se neki budući sisački slastičari? Priprema sladoleda, kolač i ostalih slastica je nešto što će uvijek postojati?

Iskreno rečeno, nisam baš nešto previše informiran o stručnom osposobljavanju po pitanju slastičarskog zanata, ali znam da postoji slastičarska škola i isto tako više osposobljavanje na području Opatije. Znam da firme od kojih uzimamo sirovinu povremeno imaju prezentacije novih sirovina i edukaciju kako se s njima radi, ali ponajviše pratimo sajmove koje organizira Italija, u Longaroneu i Riminiju !!

Kakav treba biti slastičar da bi bio uspješan i da bi njegova slastičarnica uvijek bila puna gostiju i uspješno poslovala? Odgovor sigurno znate, jer je upravo Vaša slastičarnica uvijek puna gostiju, a onda i uspješna!

Da bi slastičarnica bila puna prvenstveno je bitna higijena, proizvod, posluga, ljubaznost
osoblja i vlasnika te minuli rad, a ponajviše vlasnika i njegove obitelji. I danas u mom obrtu rade moja mama, otac, stric i već mlađi naraštaji. Moja djeca se također uključuju kad su slobodni i nemaju obveza na fakultetima .

I za kraj našeg razgovora, što biste poručili svim našim čitateljima i sugrađanima kao njihov poznati slastičar ?

Našim sugrađanima i čitateljima bih zahvalio na lojalnosti i posjećenosti svih ovih godina te se nadam i njihovim narednim posjetima našoj slastičarnici, jer smo mi uvijek ovdje isključivo radi njih. Želimo im ponuditi sto više noviteta i iznenađenja te radimo na boljitku svega.
Moram napomenuti da se priprema i otvorenje stare pizzerie na katu slastičarnice koja je svojevremeno zatvorena radi uređenja. Spremamo se otvorit je u jesen ove godine s još puno noviteta !! U planu je mala pizzeria s nekoliko dodatnih jela po pristupačnim cijenama!