Danas, druge nedjelje u svibnju, obilježavamo Majčin dan u čast majčinstva, a ovaj se blagdan u cijelom svijetu kao i u Hrvatskoj obilježava na isti datum. Svoje korijene ima u engleskom i američkom pokretu žena. Naime, Amerikanka Ann Maria Reeves Jarvis 1865. godine organizirala je „Mothers Day Meetings“ gdje su majke mogle razmjenjivati ideje o aktualnim pitanjima.

Upravo iz tog razloga kao osnivačica današnjeg Majčinog dana slovi Anna Marie Jarvis. Ona je u Graftonu 12. svibnja 1907. godine u nedjelju nakon druge godišnjice smrti njezine majke osnovala „Memorial Mothers Day Meeting“.
S 500 bijelih karanfila izrazila je svoju ljubav prema preminuloj majci i u mjesnoj ih je crkvi dijelila drugim majkama. Posvetila se inicijativi za osnivanje službenog državnog praznika u čast majki, pišući pisma političarima, gospodarstvenicima, svećenicima i ženskim udrugama. Već 1909. godine majke su u 45 država SAD slavile Majčin dan, a američki predsjednik Wilson proglasio je 1914. godine Majčin dan nacionalnim praznikom.

Ubrzo se obilježavanje ovog dana posvećenog majkama proširilo na mnoge zemlje Europe, ali i cijelog svijeta. Tog dana se majke i bake uglavnom daruju cvijećem te čestitkama i malim darovima koje su djeca i unuci izradili s puno ljubavi, zagrljajima i poljupcima.
I u Hrvatskoj je ova današnja nedjelja na poseban način posvećena ženama koje su nam dale život i svu svoju ljubav, brigu i pažnju. Dale su i daju najviše što mogu i znaju.

Danas na poseban način zahvalimo za naše majke. Majka je jedna i nezamjenjiva. Sjetimo ih se znakom pažnje, molitvom, uspomenama kojima su zauvijek i na sasvim jedinstveni način obilježile naše djetinjstvo, odrastanje, ali i čitav život!

Izvor: wikipedija.org
Foto: unsplash.com